Geen namen op oorlogsmonument Geffen

Gemeentehuis Maasdonk – Foto: Havang

Het nieuwe oorlogsmonument in het Brabantse dorp Geffen wordt aangepast. Er komen geen namen meer op het monument. De gemeente Maasdonk heeft dat donderdag bekendgemaakt.

Zaterdag wordt in Geffen (gemeente Maasdonk) een nieuw oorlogsmonument onthuld. Er is een nieuw monument gemaakt omdat er vorig jaar zomer een bronzen vogel van het originele oorlogsmonument werd gestolen.


- advertentie -

Rouwkrans

Een lokale werkgroep wilde dat het nieuwe monument in het teken zou komen te staan van verzoening.

De werkgroep koos er in dat kader voor om op drie gedenkstenen bij het beeld de namen van alle personen te zetten die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij Geffen om het leven kwamen, ook die van zestien Duitse militairen. Verder moesten op de stenen de namen komen van Geffenaren die tijdens de oorlog elders om het leven kwamen.

Onder meer Federatief Joods Nederland (FJN) maakte er bezwaar tegen dat de namen van Duitse militairen naast die van de slachtoffers zouden worden geplaatst. Donderdag ging de gemeente Maasdonk daarom in gesprek met de FJN en het Centraal Joods Orgaan (CJO). Bij dit gesprek was ook een rabbijn aanwezig.

Na het gesprek besloot de gemeente het monument aan te passen. Er komen geen namen meer op het monument. In plaats daarvan wordt de tekst ‘verzoening’ op een gedenksteen geplaatst, ter nagedachtenis van alle slachtoffers van oorlogsgeweld. Het nieuwe monument wordt zaterdag onthuld.

RouwkransIn het Brabantse dorp Geffen (gemeente Maasdonk) wordt zaterdag…
Herinneringscentrum Kamp WesterborkAankomende zondag wordt in Herinneringscentrum Kamp Westerbork…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: