Geen rode kusjes meer op graf Oscar Wilde

Graf van Oscar Wilde – Foto: CC/JHvW

Bewonderaars van Oscar Wilde kunnen sinds kort geen ‘lippenstift-kusjes’ meer achterlaten op het grafmonument van de schrijver op de beroemde Parijse begraafplaats Père Lachaise.

Sinds 1999 lieten steeds meer fans van de Britse dichter en prozaïst met lippenstift kusjes achter op diens graf. Het grafmonument werd in opdracht van Merlin Holland, een kleinzoon van de auteur, onlangs schoongemaakt.

Het opgeschoonde monument werd een week geleden, op de 111de sterfdag van Wilde, onthuld. Om het het graf staat nu een glazen scherm waardoor het niet meer mogelijk is om kussen achter te laten. In 1990 was het graf voor het laatst gerenoveerd.

- advertentie -De in Ierland geboren Oscar Wilde leefde een excentriek leven in Londen. De dandy-schrijver werd bekend met zijn gedichten, toneelstukken en het boek The Picture of Dorian Gray (Portret van Dorian Gray). In 1895 werd hij door een markies, met wiens zoon Wilde een amoureuze verhouding had, beschuldigd van sodomie. Tijdens het proces betichtte de markies hem openlijk van homoseksualiteit en die beschuldiging kon Wilde niet weerleggen. De schrijver werd hierop veroordeeld tot twee jaar celstraf met dwangarbeid.

Hij kwam in 1897 vrij en verliet Engeland toen vrijwel onmiddellijk. Hij keerde er nooit meer terug. De laatste jaren van zijn leven leefde hij, onder de schuilnaam Sebastian Melmoth, in Frankrijk. Hij overleed in november 1900 op 46-jarige leeftijd in Parijs waar hij werd begraven op het beroemde kerkhof Père-Lachaise.

De gitarist in 2003 - Foto: CC/SumoriDe Amerikaanse bluesgitarist…
South Sea Bubble-bordenBij veilinghuis Christie's in Amsterdam worden half…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: