Geen subsidie meer voor canonstichting

Canon van Nederland

De stichting die de Canon van Nederland beheert ontvangt vanaf volgend jaar geen subsidie meer.

Hubert Slings, de directeur van de aan de canon gekoppelde stichting en beheerder van de website entoen.nu, bevestigt tegenover dagblad Trouw dat hij


van het ministerie een brief heeft gehad over de stopzetting van de subsidie. De stichting ontving tweehonderdduizend euro subsidie per jaar.

- advertentie -

De canonwebsite werd in 2006 opgericht naar aanleiding van de presentatie van de Canon van Nederland, waarin de vaderlandse geschiedenis aan de hand van vijftig vensters wordt verteld. De stichting maakt zich onder meer hard voor het gebruik van de canon in het onderwijs. Sinds 2010 staat de geschiedeniscanon in de kerndoelen van basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Waarom de subsidie wordt stopgezet is niet helemaal duidelijk. Volgens een woordvoerder van het ministerie ging het om een tijdelijke subsidie. Het is de vraag wat er nu met de website entoen.nu gaat gebeuren. Volgens canon-directeur Hubert Slings is de website “binnen de kortste keren onbruikbaar” als hij niet meer wordt beheerd.

Je moet allerlei doodlopende verwijzingen weghalen, informatie updaten en reacties van gebruikers modereren.

De aan de website gekoppelde regiocanons blijven in iedere geval wel bestaan.

Openluchtmuseum

Eerder dit jaar werd bekend dat het Openluchtmuseum in Arnhem vanaf 2015 een vaste presentatie over de canon aanbiedt. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het Nationaal Historisch Museum (NHM) een museale presentatie van de geschiedeniscanon zou maken, maar dat museum werd begin vorig jaar opgeheven.

Gerelateerde boeken:

Foto: Gelders ArchiefHet Gelders Archief gaat een zeer groot…
Detail van de boekcover - Foto: Remko Kraaijeveld Woensdag…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: