Geen subsidie meer voor NHM

NHM

Het Nationaal Historisch Museum ontvangt vanaf 1 januari geen subsidie meer. Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur heeft dat dinsdag in een besloten overleg medegedeeld aan de museumdirectie.

Het besluit komt niet geheel onverwachts. Twee weken geleden lieten de twee directeuren van het NHM, Valentijn Byvanck en Erik Schilp, in een interview in de Volkskrant al weten te vrezen voor een einde van hun museum. Terecht dus, want staatssecretaris Halbe Zijlstra liet dinsdag weten- advertentie -

Paleis Soestdijk

geen subsidie meer te verstrekken aan het NHM.

Oktober vorig jaar maakte staatssecretaris Zijlstra al bekend dat het nationale museum voorlopig geen gebouw zou krijgen. Met de beslissing om de bouw stil te leggen bespaarde het kabinet destijds 50 miljoen euro. Stichting Nationaal Historisch Museum ontving voor dit jaar nog wel een projectsubsidie van vier miljoen euro om (digitale) activiteiten te ontwikkelen.

De directie van het NHM bleef ook na oktober vorig jaar veel energie steken in de zoektocht naar een museumpand. De laatste tijd werd vooral gesproken over Paleis Soestdijk als museumlocatie. Dit plan werd onder meer gesteund door vijftien prominente historici en door de provincie Utrecht.

Eind mei presenteerden provincie en museumdirectie een plan aan minister Donner van Binnenlandse Zaken. De twee partijen wilden graag dat een nieuwe stichting eigenaar zou worden van het paleis. Deze stichting zou moeten zorgen voor de restauratie van Soestdijk. Van Donnner werd gevraagd de komende vijftien jaar jaarlijks vier miljoen euro over te maken naar de stichting, een bedrag dat hij momenteel ook kwijt zou zijn aan de exploitatiekosten voor de instandhouding van het paleis. Eind mei maakte Donner echter bekend geen geld uit te trekken voor het plan. Museumdirecteur Erik Schip zegt in de Volkskrant dat wat betreft staatssecretaris Zijlstra daardoor ook de basis voor subsidie vervallen is.

De staatssecretaris heeft zijn beslissing in de pers nog niet toegelicht. Dit omdat zijn plannen met het cultuurbeleid pas vrijdag in de ministerraad aan de orde komen. Wat er gaat gebeuren met de al opgestartte projecten van het NHM is nog niet bekend. Mogelijk worden deze elders ondergebracht.

MuseumkaartIn 2010 waren er in Nederland 750.000 mensen met…
jacobus-van-t-hoff
NobelprijsBij museum Boerhaave in Leiden is sinds woensdag een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: