Geen tijger maar een vrachtwagen

De poster van 1972 – Evert Maliangkay

Het Gemeentearchief Rotterdam ging een jaar geleden op zoek naar de eerste affiche van het Internationaal Filmfestival Rotterdam. Verwacht werd dat op dit eerste affiche uit 1972 – net als op latere affiches – een tijger zou staan. Dat bleek echter niet het geval.

Het internationale filmfestival wordt sinds 1972 gehouden. Het Gemeentearchief Rotterdam had alle affiches voor dit festival in bezit, behalve één: die van 1972. Om de collectie compleet te maken ging het archief daarom op zoek naar de ‘eerste tijger’.

Op de affiches voor het filmfestival waren namelijk altijd tijgers te zien geweest. De tijger groeide uit tot hét boegbeeld van het filmfestival.

- advertentie -

Enige tijd geleden kreeg het gemeentearchief de ontbrekende poster geschonken. Op die poster uit 1972 is echter helemaal geen tijger te bespeuren.

Gemeentearchief Rotterdam:Tijger op de poster van 1974 – Evert Maliangkay

De affiches en programmaboekjes voor het toen nog ‘Film International’ geheten festival werden in de beginjaren ontworpen door Evert Maliangkay. De foto van de vrachtwagen op het eerste affiche uit 1972 is gemaakt door Wout Berger.

Voor ontwerper Evert Maliangkay stond de vrachtwagen symbool voor ‘het voertuig van nieuwe ideeën’. De tijger – die zou uitgroeien tot het boegbeeld van het filmfestival- deed pas zijn intrede in 1973. Maliangkay:

Aanvankelijk was het idee om een slang te gebruiken in de zoektocht naar een symbool voor subversiviteit, gevaarlijkheid en ontembaarheid. Uiteindelijk is het toch een tijger geworden, ook met een knipoog naar de leeuw van filmproducent Metro Goldwyn Mayer.

De filmfestivaltijger kreeg in de jaren die volgden een aantal keer een facelift. De ontwerpen kwamen van de hand van onder meer Gust Romijn, vormgeverscollectief Hard Werken, Max Kisman en ontwerpstudio 75B. Het gerestaureerde originele affiche uit 1972 en alle tijgeraffiches zijn tot en met 16 februari van te bekijken in de hal van het gemeentearchief. De affiches staan ook op het flickraccount van het archief.

koninklijke-wachtkamers-gr
Afbeeling: NSDe koninklijke wachtkamers op vier stations zijn voortaan…
Otto von BismarckIn Amerika is een geluidsopname gevonden van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: