Geert Groote Huis in Deventer al even te bezoeken

Impressie van het Geert Groote Huis – Afb: geertgrootehuis.nl

In het centrum van Deventer wordt momenteel gebouwd aan een Geert Groote Huis. Hoewel het huis nog niet klaar is worden er op zaterdag 12 mei al wel twee rondleidingen gegeven.

Augustus vorig jaar werd de eerste steen van het Geert Groote Huis gelegd. Het huis komt aan het Lamme van Dieseplein en is volledig gewijd aan de bekende veertiende-eeuwse godgeleerde Geert Grote (1340-1384). Deze Geert Grote is vooral de geschiedenisboeken ingegaan als de grondlegger van een kerkelijke vernieuwingsbeweging die in de lateGeert Grote

middeleeuwen in Deventer ontstond: de Moderne Devotie.

In zijn tijd predikte de godgeleerde veel tegen wereldse waarden in het kerkelijk leven. Zo verwierp Geert Grote onder meer de begeerte naar rijkdom, eer en aanzien van geestelijken en pleitte hij voor een sobere en persoonlijke geloofsbeleving.

In het Geert Groote Huis kan men straks terecht waar de godgeleerde “opnieuw ontmoet kan worden”. In het glazen gebouw worden volgens de initiatiefnemers zeven eeuwen overbrugd en kunnen bezoekers de tijd en ideeën van de godgeleerde opnieuw beleven.

Op zaterdag 12 mei worden er, in het kader van het project Europa om de hoek, twee rondleidingen gegeven in het nog in aanbouw zijnde huis. De middeleeuwse crypte die in de bouw wordt geïntegreerd en waarboven straks een opbouw uit glas en staal verschijnt, is al goed te bezichtigen.

Tijdens de rondleidingen – die starten om 11:00 en 14:00 uur – krijgen bezoekers ook uitleg over het eindresultaat en de inrichtingsplannen van het Huis.

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: