Geert Groote Huis toont zusterboeken en dodenboek

Zusterboek Diepenveen (Geert Grote Huis)

Zusterboek Diepenveen (Geert Grote Huis)

Het Geert Groote Huis in Deventer exposeert in april drie bijzondere, handgeschreven boeken uit de Moderne Devotie. De handschriften zijn afkomstig uit de collectie van Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek (SAB) en worden zelden tentoongesteld.

Zusterboek Meester Geertshuis (Geert Grote Huis)

Zusterboek Meester Geertshuis (Geert Grote Huis)

Het gaat om twee zusterboeken en één dodenboek, een overlijdensregister. Zusterboeken bevatten levensbeschrijvingen van vrouwen uit een religieuze leefgemeenschap. Er zijn in totaal slechts vijf Middelnederlandse zusterboeken bewaard gebleven.


Een van de zusterboeken is afkomstig uit het Meester Geertshuis te Deventer, de ander komt uit het vrouwenklooster te Diepenveen. De levensbeschrijvingen in deze boeken zijn volgens het museum “opvallend persoonlijk van aard”. Ze zijn geheel door vrouwen geschreven. Boeken door vrouwen, over vrouwen en voor vrouwen zijn voor de late middeleeuwen een zeer uitzonderlijk verschijnsel. Het derde tentoongestelde boek bevat een lijst van overleden zusters van het Diepenveense klooster.

De drie verwante handschriften werden niet eerder samen tentoongesteld.uitsluitend bedoeld voor persoonlijk gebruik.

De boeken zijn van 23 tot en met 19 april te zijn in het Geert Groote Huis aan het Lamme van Dieseplein 4 in Deventer.

Wim Pijbes en Barack Obama voor de Nachtwacht - Foto: Erik Smits - Rijksmuseum
Felix-Nussbaum-Haus in Osnabrück

[caption id="attachment_41138" align="alignleft" width="265"] Felix Nussbaum, Huilende vrouw, 1941

Museum de Fundatie in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: