Geld nodig voor overkapping reactor Tsjernobyl

Reactor van Tsjernobyl – Foto: CC - Carl Montgomery

Reactor van Tsjernobyl – Foto: CC – Carl Montgomery

De beschermende laag die om de kernreactor van Tsjernobyl is gebouwd, is dringend aan vervanging toe. Er is echter nog 615 miljoen euro nodig voor de financiering van de zogenaamde sarcofaag.

Duitsland heeft bij de G7 – de zeven meest industriële landen – aangedrongen om in actie te komen.

Na de ramp met de kerncentrale van Tsjernobyl werd de beschadigde nucleaire reactor helemaal ingekapseld met een betonnen kap, om verdere straling te voorkomen. Het beton dat op de kernreactor werd gestort, voldoet echter niet meer. Er zitten onder meer scheuren in het beton.

Er is al een begin gemaakt met een nieuwe stalen constructie. Deze beschermlaag is voor de helft voltooid maar binnenkort is het geld op. Duitsland wil nu dus dat de G7 met de benodigde 615 miljoen euro over de brug komen. De Europese Unie stak eerder al 110 miljoen euro in de nieuwe overkapping.

- advertentie -

De kernramp van Tsjernobyl vond plaats in 1986 en had, vanwege de vrijgekomen radioactieve lading, grote gevolgen voor Europa.

Mariniers na de beeïndiging van de treinkaping – Afb: Still YouTube
Marco van Basten in 1988 (UEFA)

[caption id="attachment_45644" align="alignleft" width="265"] Marco van Basten in 1988 (UEFA)

Ter gelegenheid van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: