Geld voor behoud digitaal filmerfgoed

Minister Bussemaker (cultuur) stelt dit jaar 8 ton beschikbaar aan het EYE Filmmuseum voor de digitalisering van filmerfgoed én het beheren en toegankelijk houden van digitaal erfgoed. Vanaf 2017 investeert de minister hier jaarlijks 1 miljoen euro in. Zij maakte dit vandaag bekend tijdens de opening van het EYE Collectiecentrum in Amsterdam.

Bussemaker:

“EYE biedt een unieke combinatie van conserveren én participeren, van bewaren én tentoonstellen, van verzamelen én revitaliseren. Ik vind het belangrijk dat EYE dit ook in de toekomst kan blijven doen. Die toekomst zal ook voor de film grotendeels digitaal zijn. En daarom stel ik dit jaar én de jaren na 2017 extra geld beschikbaar ter beschikking om het filmerfgoed ook in het digitale tijdperk houdbaar, bruikbaar en zichtbaar te maken.”

Het EYE heeft een omvangrijke collectie van onder andere 40.000 films, 700.000 foto’s en ruim 4 duizend soundtracks en geluidsfragmenten. Na meer dan 100 jaar op celluloid te zijn opgenomen, vertoond en bewaard, is film in korte tijd volledig digitaal geworden. Door de extra financiële bijdrage kan ook in het digitale tijdperk de filmcollectie bewaard worden voor de toekomst.

Bekijk bijzondere historische video’s
Boek: 100 Mooiste films uit de geschiedenis

- advertentie -
Arthur-Seyss-Inquart in 1940
In de tuin van een bakker uit Burgh-Haamstede (Zeeland) blijkt jarenlang de…
Woodland Path, canvas on panel, 16.1 x 22.7 cm, ca. 1618-20. Private Collection
Van de zeventiende-eeuwse kunstenaar Hercules Segers waren tot nu slechts twaalf schilderijen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: