Geld voor Nederlandse overlevende bombardement Nagasaki

Nederlander Dick Büchel van Steenbergen was in augustus 1945 als krijgsgevangene aanwezig in de Japanse stad Nagasaki toen daar een atoombom tot ontploffing werd gebracht. Japan betaalt hem nu 8800 euro, ter compensatie van geleden lichamelijke en geestelijke schade. Dat meldt de NOS.

Twee jaar geleden werd Büchel officieel erkend als slachtoffer van het bombardement.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Nederlander op Java door de Japanners gevangengenomen. Vervolgens werd hij naar een kamp in Nagasaki gebracht. Hij verbleef daar ook op 9 augustus 1945, de dag waarop de Amerikanen een atoombom boven de stad afwierpen. Toen hij het Amerikaanse vliegtuig zag aankomen zocht hij beschutting in een fabriek, op minder dan twee kilometer afstand van de plek waar de atoombom ontplofte.

Twee jaar geleden kreeg Büchel het zogenaamde hibakusha-certificaat. Hibakusha betekent in het Japans ‘slachtoffers van de explosie’. Het certificaat geeft recht op gratis medische behandelingen en uitkeringen. Het was bijzonder dat Büchel het certificaat krijgt. In totaal hebben slechts elf buitenlandse krijgsgevangenen de erkenning gekregen.

- advertentie -

Büchel had het certificaat zelf aangevraagd via de Japanse ambassade in Den Haag.

Symposium ‘Genocide getekend’
De publicatie van Art Spiegelman’s graphic novel Maus markeerde het zichtbare begin…
De verwoeste Eusebiuskerk, Arnhem, september 1944. Bron: www.pbdoetmee.nl/nostalgischnederland/
Bij Uitgeverij Aspekt is recent een interessant boek verschenen over de memoires…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: