Geld voor publiekscentrum onder Domplein bijna binnen

Schatkamer onder het Domplein – Foto: schatkamerdomplein.nl

De benodigde 4,5 miljoen euro voor de bouw van een bezoekerscentrum onder het Domplein in Utrecht is bijna binnen. De voorzitter van de Stichting Domplein 2013 heeft dat bekendgemaakt.

Domkerk aan het Domplein


In het publiekscentrum onder het plein moet de tweeduizend jaar oude geschiedenis van de stad Utrecht ‘beleefbaar en aanraakmaker’ worden gemaakt. Vanuit het centrum kan straks ondergronds onder meer gekeken worden naar resten van de noordelijke grens van het Romeinse rijk. Op de plek van het huidige Domplein bevond zich in de Romeinse tijd een castellum.

Stichting Domplein 2013:

- advertentie -

Tweeduizend jaar geschiedenis ligt verborgen onder het Domplein. Bisschoppen en keizers lieten hun sporen na. We willen deze rijk gevulde schatkamer beleefbaar en aanraakbaar maken, zodat het Domplein uitgroeit tot een gastvrij, internationaal forum voor kennis, cultuur en religie.

Het ondergrondse publiekscentrum wordt nu financieel onder meer ondersteund door de Europese Unie, het Nationaal Restauratiefonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het VSBfonds.

Het is de bedoeling dat met de bouw van de ‘ondergrondse schatkamer’ nog dit jaar wordt gestart. Voor de financiering is echter nog een paar ton nodig. Daarnaast moeten er nog vergunningen worden verkregen. Daarbij wordt uiteraard ook gekeken in hoeverre bij de bouw van het centrum schade wordt toegebracht aan archeologische resten onder het plein. Als alles meezit kan het publiekscentrum de deuren in 2014 kan openen.

Geld voor ‘Romeins’ centrum Utrecht

Het honkbalplaatje uit 1865 (Saco River Auction Co.) In…
De prinsesjes Beatrix, Margriet en Irene tijdens hun verblijf…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: