Geld voor restauratie Kempense huisdiamantslijperij

© Foto: Onroerend Erfgoed

© Foto: Onroerend Erfgoed

De Vlaamse minister Geert Bourgeois heeft ruim 320.000 euro gereserveerd voor de restauratie van diamantslijpers Lieckens in Nijlen. De typische Kempense huisdiamantslijperij dateert uit 1908 en is de laatste, nagenoeg volledig uitgeruste vooroorlogse diamantwerkplaats uit de streek.


Dankzij deze restauratiepremie kan zowel het exterieur als het interieur van dit uniek stuk industrieel erfgoed gerestaureerd worden. De slijperij is sinds 2004 eigendom van het gemeentebestuur, dat de site na de restauratie wil openstellen voor het publiek en het diamantair erfgoed van de Antwerpse Kempen wil tentoonstellen.

Diamantfabriekske

Aan het einde van de negentiende eeuw ontwikkelde Antwerpen zich als diamantcentrum. Vanaf 1876 vestigde de niet-georganiseerde diamantnijverheid van kleinere diamanten zich in de Kempen. Het diamantslijpen kende in de Kempen een groot succes omdat de Kempische slijpers goedkoper waren dan de Antwerpse.

In 1908-1910 bouwde Petrus Lieckens in de Spoorweglei in Nijlen het “Diamantfabriekske”, een typisch Kempense huisdiamantslijperij, bestemd voor zijn zonen, die de stiel in Antwerpen leerden. De slijperij bleef bestaan tot 1985.

- advertentie -

De slijperij wordt bouwkundig gerestaureerd. Zo wordt onder meer opstijgend vocht in de muren aangepakt, het binnen- en buitenschrijnwerk gerestaureerd en het dak hersteld in zijn oorspronkelijke toestand met zadeldak.

R7-raket - Foto: CC / Sergei Arssenev
R7-raket - Foto: CC / Sergei ArssenevDe Russische…
Diederik van Vleuten leest 'De krant van wakker…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: