Gelegenheidstentoonstelling Annie M.G. Schmidt

Het Letterkundig Museum in Den Haag wijdt een gelegenheidstentoonsteling aan de kinderboekenschrijfster Annie M.G. Schmidt. Dat werd beslecht tijdens een literair pleidooi in het museum.

In het Letterkundig Museum wordt in de expositie ‘Het Pantheon’ momenteel een ode gebracht aan honderd schrijvers uit de Lage Landen. Onderdeel van die tentoonstelling zijn drie literaire rechtbanken, waarbij verschillende mensen een pleidooi mogen houden voor een schrijver die naar hun mening ook een plekje verdient in de tentoonstelling.- advertentie -

Jip & Janneke

Joke Linders en Gerda Dendooven wonnen de ‘rechtzaak’ waardoor Annie M.G. Schmidt nu ook een plaats krijgt in de eregalerij. Dit werd bepaald door de jury, het publiek.

Vanaf afgelopen vrijdag zijn er daardoor onder meer knipsels, foto’s en een gedichtje van de schrijfster te zien. Ook reclamevoorwerpen en de Zilveren Griffel die Schmidt in 1972 won voor het boek Pluk van de Petteflet zijn te zien in de expositie.

Annie M.G. Schmidtjaar

In 2011 is het precies honderd jaar geleden dat de schrijfster van onder meer Jip en Janneke, Abeltje en de tv-serie Ja zuster, nee zuster werd geboren. In het kader daarvan wordt momenteel ook het theaterprogramma ‘Ik zou je het liefste in een doosje willen doen’ aan haar gewijd.

Het Pantheon is een nieuwe vaste tentoonstelling in het Letterkundig museum die vorig jaar door Harry Mulisch werd geopend. Aan de hand van honderd schrijvers wordt een beeld gegeven van duizend jaar Nederlandse en Vlaamse literatuur.

koen-wessing-chili-1973
Het boek 'Chili september 1973' Fotograaf Koen Wessing is…
gary-moore
Gary MooreDe Noord-Ierse gitarist Gary Moore is zondag op…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: