Geluidsopnames Auschwitzproces online gezet

Het Fritz-Bauerinstituut heeft geluidsopnames online gezet van het Duitse Auschwitzproces dat vijftig jaar geleden in Frankfurt begon.


Op een speciale website zijn onder meer veel getuigenissen van slachtoffers te horen, maar ook zijn opnames te beluisteren waarin de aangeklaagden zich verweren.

Het Duitse Auschwitzproces begin in 1963 en werd in 1965 afgerond. Er stonden twintig personen terecht die in Auschwitz hadden gewerkt. Anders dan bij het eerste Auschwitzproces dat kort na de oorlog in Krakau werd gehouden, werden er in Frankfurt geen nazi´s ter dood veroordeeld. Wel kregen zes nazi´s een levenslange gevangenisstraf opgelegd.

Tijger van Auschwitz

Een van hen was Wilhelm Boger, ook wel de tijger van Auschwitz genoemd. Hij was onder meer berucht vanwege zijn gewelddadige ondervragingsmethoden. Boger was in Auschwitz verantwoordelijk voor de beveiliging van het kamp.

- advertentie -

Auschwitz werd van 1940 tot de bevrijding door het Rode Leger in januari 1945 door de nazi’s gebruikt. In totaal werden tijdens de oorlog meer dan 1,5 miljoen mensen naar het kamp gedeporteerd. In het kamp werden ongeveer 1,2 miljoen mensen gedood, het merendeel Joden.

Centrum van Vught
Centrum van Vught Toen historicus en publicist Boyd…
Robert Jackson, circa 1945
Beklaagdenbank tijdens het Proces van Neurenberg"Een schitterende overwinning…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: