Gemeente wil geen struikelstenen in Westerbork

Stolpersteine in Glanerbrug – Foto: CC/Gerardus

De gemeente Midden-Drenthe, waar ook het dorp Westerbork onder valt, werkt niet mee aan de plaatsing van struikelstenen. Volgens de gemeente wordt er in het dorp al genoeg aandacht besteed aan voormalige inwoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen.

Stolpersteine in Tiel – Foto: CC/Gerardus


De Duitse kunstenaar Gunter Demnig kwam enkele jaren geleden op het idee om zogenaamde stolpersteine (struikelstenen) te maken. Die worden voor de deuren gelegd van burgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden weggevoerd. In Duitsland zijn inmiddels al duizenden van deze stenen geplaatst en ook in landen als Oostenrijk, Hongarije en Tsjechië zijn ze inmiddels te vinden.

In Nederland liggen ook veel struikelstenen. In meer dan zeventig plaatsen in ons land herinneren de stenen aan burgers die tijdens de oorlog werden weggevoerd en in concentratiekampen om het leven kwamen.

- advertentie -

In het dorp bij voormalig concentratiekamp Westerbork komen de stenen als het aan de gemeente Midden-Drenthe ligt niet. Volgens de gemeente wordt er in het dorp al veel aandacht aan de oorlog besteed en daarnaast zou niet iedere bewoner op een struikelsteen zitten te wachten. Daarnaast zegt de gemeente ook een financiële afweging te hebben gemaakt:

Want naast een deel van de aanschaf komt het onderhoud ook voor rekening van de gemeente.

Dirk Mulder, directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, zegt tegenover het Reformatorisch Dagblad verbaasd te zijn over de beslissing van de gemeente. Hij spreekt van een “onbegrijpelijk” besluit. Mulder zit in het comité van aanbeveling voor de stichting die zich hard maakt voor de plaatsing van de stenen.

De keus van Historiek:

[caption id="attachment_20770" align="alignleft" width="265"]Rode KruisHet Nederlands Instituut voor Oorlogs,- Holocaust- en Genocidestudies…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: