Gemeenteraad Bronckhorst loopt langs Duitse graven

Monument voor de tien Duitse militairen op de begraafplaats in Vorden

Tijdens de komende dodenherdenking in het Gelderse dorp Vorden lopen vertegenwoordigers van de gemeente Bronckhorst langs de graven van enkele Duitse militairen. De gemeenteraad heeft dat woensdag besloten.

Vorig jaar nam het lokale herdenkingscomité voor het eerst een defilé langs de graven van Duitse militairen op in het herdenkingsprogramma.


- advertentie -

Dodenherdenking

Daar werd toen fel tegen geprotesteerd en kort voor de herdenking verbood de rechter het gemeentevertegenwoordigers deel te nemen aan dat defilé. In hoger beroep werd die beslissing enige tijd geleden vernietigd.

Het 4 Mei Comité Vorden wil ook tijdens de komende herdenking de graven van Duitse militairen weer bij de herdenking betrekken. Na afloop van de herdenking en de kranslegging krijgen bezoekers de keus om langs de graven van de Duitse soldaten te lopen. Ze kunnen echter ook via een andere route de begraafplaats verlaten.

De gemeenteraad van Bronckhorst heeft woensdag aangegeven achter het plan van het herdenkingscomité te staan. Dankzij een aangenomen amendement van CDA en VVD zijn de vertegenwoordigers van de gemeente echter niet verplicht langs de veelbesproken Duitse graven te lopen. Ze mogen die keus zelf maken.

Volgens de gemeente gaat van het besluit om Duitse militairen bij de herdenking te betrekken een “verzoenende boodschap” uit. Tot op heden heeft het besluit echter vooral gezorgd voor veel commotie. Onder meer het Auschwitz Comité, Federatief Joods Nederland (FJN), Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en het Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers (COVVS) hebben bezwaren tegen het plan.

Gerelateerde boeken:

Afbeelding bij de enige tijd gelden uitgezonden documentaire 'Zwarte…
Gebouw van de Hoge Raad aan het Lange Voorhout…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: