Generaal Norman Schwarzkopf (78) overleden

Norman Schwarzkopf

De Amerikaanse generaal Norman Schwarzkopf is donderdag op 78-jarige leeftijd overleden. Dat melden Amerikaanse media. De generaal werd vooral bekend vanwege zijn betrokkenheid bij Desert Storm, de operatie waarbij Irak werd gebombardeerd en uit Koeweit werd verdreven.

Norman Schwarzkopf werd in 1934 geboren in Trenton (New Jersey) en kreeg al op jonge leeftijd een band met het Midden-Oosten.


Op zijn twaalfde verhuisde hij met zijn familie naar Teheran omdat zijn vader daar gestationeerd was.

- advertentie -

Schwarzkopf volgde onder meer een opleiding aan het US Army War College. In 1966 meldde hij zich als vrijwilliger voor de oorlog in Vietnam. De Amerikaan maakte snel carrière in het leger en zou uiteindelijk de meest gedecoreerde militair van na de Tweede Wereldoorlog worden. Hij ontving onder meer het Purple Heart.

De Amerikaan werd vooral bekend vanwege de Golfoorlog aan het begin van de jaren negentig. Schwarzkopf was een van de bedenkers van operatie Desert Storm waarbij Irak werd gebombardeerd en het leger van Saddam Hoessein uit Koeweit werd verdreven. Deze korte operatie was zeer goed te volgen op televisie. Voor die tijd was dat iets nieuws. De bombardementen waren soms live te volgen. Door de persconferenties die Schwarzkopf tijdens de Golfoorlog geregeld gaf werd hij wereldwijd bekend.

In 1991 ging Norman Schwarzkopf, bijgenaamd Stormin’ Norman, met pensioen.

Reacties

Het Witte Huis heeft inmiddels gereageerd op het overlijden van de beroemde generaal. Volgens een woordvoerder is er een “American original” heengegaan en stond Schwarzkopf altijd klaar voor zijn land. Oud-president George Bush sr., die op dit moment in een ziekenhuis verblijft, noemt de generaal in een reactie een “ware patriot”. Volgens hem was Schwarzkopf een van de grootste militaire leiders van zijn tijd.

Amerikaanse generaal Schwarzkopf (78) overleden

Foto: De Corts StichtingGrote delen van de archieven van…
Vredespaleis in Den Haag - Foto: CC/Iamthestig Herinneringscentrum Kamp…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: