Genomineerden Libris Geschiedenis Prijs in beeld

Libris Geschiedenis Prijs

Libris Geschiedenis Prijs

Een van de hoogtepunten van de Maand van de Geschiedenis, die gisteren officieel van start ging, is de uitreiking van de Libris Geschiedenis Prijs, voor het beste historische boek van het jaar. Digitaal themakanaal NPO Doc ging langs bij de vijf genomineerde auteurs.

Aan de boekenprijs – een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, het Openluchtmuseum, NTR/VPRO, Rijksmuseum Amsterdam en de Volkskrant – is een geldbedrag van 20.000 euro verbonden. Uit een lijst van meer dan driehonderd historische boeken nomineerde de jury enige tijd geleden aanvankelijk tien titels voor de longlist. Hieruit werden vorige maand vijf titels geselecteerd voor de shortlist:

  1. De Velser Affaire. Een omstreden oorlogsgeschiedenis (Bas von Benda-Beckmann)
  2. Koning Willem III. 1817-1890 (Dik van der Meulen)
  3. Gerard Heineken. De man, de stad en het bier (Annejet van der Zijl)
  4. Premier en elder statesman. Willem Drees 1886-1988. De jaren 1948-1988 (Daalder & Gaemers)
  5. De woordenaar. Christoffel Plantijn, ’s werelds grootste drukker en uitgever (1520-1589) (Sandra Langereis)

NPO Doc maakte introductiefilmpjes met deze vijf genomineerden. De filmpjes zijn hier te bekijken. Zondag 26 oktober wordt de winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs bekendgemaakt tijdens een live-uitzending van radioprogramma OVT.

the-flintstones-560
The Flintstones Op 30 september 1960 werd de tekenfilmserie…
William Gillette als Sherlock Holmes - Still uit de film uit 1916
In de archieven van La Cinémathèque Française is een Amerikaanse Sherlock Holmes-film…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: