Dark
Light

George Ferris (1859-1896) – Uitvinder van het reuzenrad

Auteur:
1 minuut leestijd
Het Ferris Wheel in 1893 (wiki)
Het Ferris Wheel in 1893 (wiki)

Het is donderdag precies 154 jaar geleden dat de Amerikaanse ingenieur George Ferris werd geboren. Google staat bij de geboortedag van deze Amerikaan stil met een zogenaamde Doodle.

Doodle voor ingenieur George Ferris
Het bekende logo van Google wordt op bijzondere dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s.

Ter gelegenheid van de 154ste geboortedag van George Ferris is het traditionele logo donderdag vervangen door een afbeelding van een twee reuzenraden.

Ferrisrad

George Ferris bouwde in 1893 voor de wereldtentoonstelling in Chicago namelijk het grootste reuzenrad ter wereld. Met dit enorme gevaarte, dat bekend werd als het ferrisrad, wilde de Amerikaan iets neerzetten dat kon wedijveren met de Eiffeltoren, het beroemde bouwwerk dat tijdens de wereldtentoonstelling van 1889 was onthuld. Het door een stoommachine aangedreven reuzenrad was 75 meter hoog en telde 36 cabines. In totaal kon het rad 1440 personen vervoeren.

Omdat het donderdag ook Valentijnsdag is, heeft Google een extra functionaliteit aan de Doodle toegevoegd. Als onderaan de afbeelding op een rode knop met daarin een hart gedrukt wordt, begin de reuzenraden te draaien en verschijnen er twee afbeeldingen van dieren. Vervolgens gaan die twee dieren gezellig, of misschien zelfs romantisch, met elkaar op stap.

Zie ook: Lijst van uitvindingen

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×