Georges Perec (1936-1982) – Auteur van een boek zonder letter ‘e’

De Franse schrijver Georges Perec deed in 1969 iets heel bijzonders. Hij publiceerde een boek waarin de letter ‘e’ niet voorkomt. De auteur kan daarmee wel de meester van de lipogrammen genoemd worden.

Georges Perec

Georges Perec

Een lipogram is een tekst waarin de auteur bewust een of meerdere letters niet gebruikt. Het gaat dan meestal niet om relatief weinig voorkomende letters zoals de ‘q’ of ‘x’. Auteurs van dit soort teksten maken het zich graag behoorlijk moeilijk en kiezen er daarom voor veelvoorkomende letters niet te gebruiken. Omdat het maken van lipogrammen vrij moeilijk is, zijn de teksten doorgaans vrij kort.

Georges Perec schreef echter een heel boek waarin de letter ‘e’ niet voorkwam: ‘La disparition’. De Nederlandse vertaling van het werk, getiteld ‘t Manco, telt maar liefst 360 e-loze pagina’s. Het onderwerp van de publicatie is ook origineel.  De literaire thriller is opgebouwd als een detectiveverhaal rond de verdwijning van de letter ‘e’.

Drie jaar later kwam de auteur met een nieuw lipogram: Les Revenentes. Hierin staat maar één klinker: de letter ‘e’.

- advertentie -

Georges Perec werd op 7 maart 1936 geboren. Omdat dat vandaag precies tachtig jaar geleden is, heeft Google in sommige landen een aangepast logo op zijn startpagina geplaatst. Niet verwonderlijk is dat in deze zogenaamde Google Doodle de letter ‘e’ ontbreekt.

Google Doodle ter ere van Georges Perec

Google Doodle ter ere van Georges Perec

De auteur overleed in 1982 op zesenveertigjarige leeftijd. Zijn bekendste werk is Het leven een gebruiksaanwijzing, een boek waarin een groot aantal bizarre levens de revue passeren. Van excentrieke miljonairs tot danseressen en kamermeisjes en van coureurs tot necrofiele schilder.

Boeken van Georges Perec

Theodor Eicke
Bij uitgeverij Aspekt verscheen recent het boek In de Brandhaarden van het…
Monument voor Bouboulina in de haven van Spetses - cc
Wie wel eens Griekse drachmen in zijn handen heeft gehad, zal haar…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: