Gerard Mercator (1512-1594) – Vlaamse cartograaf

Omdat het donderdag precies 503 jaar geleden is dat de Vlaamse cartograaf Gerard Mercator werd geboren, heeft Google op zijn startpagina een zogenaamde Doodle geplaatst waarmee de wetenschapper wordt geëerd.

Gerard Mercator

Gerard Mercator

Gerard Mercator (1512-1594) werd op 5 maart 1512 als schoenmakerszoon geboren in het Oost-Vlaamse Rupelmonde. In de zestiende eeuw waren cartografen belangrijke figuren omdat zij de wereld stukje bij beetje volledig in kaart gingen brengen. Mercator wordt beschouwd als de grondlegger van de moderne cartografie.

Mercatorprojectie

Zijn kaarten waren erg praktisch en gemakkelijk te lezen. Hij werd vooral bekend met de door hem in 1569 geïntroduceerde Mercatorprojectie, waarbij de lengte- en breedtegraden als rechte evenwijdige lijnen worden getekend.

Nederland

Google plaatst geregeld Doodles (aangepaste logo’s) op zijn startpagina om historische figuren te eren. De Doodle van Gerard Mercator is niet overal te zien. In Nederland is donderdag bijvoorbeeld geen aangepast logo te zien. In de meeste andere Europese landen, Canada en grote delen van Afrika krijgen bezoekers wel een afbeelding van de beroemde cartograaf voorgeschoteld als ze naar de startpagina van Google surfen.

- advertentie -
‘Grey Ware’ uit Khurvin
‘Grey Ware’ uit KhurvinKhurvin is een dorpje ten…
Regenboog boven de IJzer nabij Diksmuide (cc - Michiel Hendryckx)
Over de Eerste Wereldoorlog en het Westelijk Front verschenen al talloze reisgidsen.…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: