Gerestaureerde globes naar Rijksmuseum

Willem Blaeu

Willem Blaeu

Museum Het Valkhof in Nijmegen heeft een hemel- en aardglobe uit het atelier van Willem Blaeu voor een periode van minimaal drie jaar in bruikleen gegeven aan het Rijksmuseum.


Van de globes zijn deze week röntgenfoto’s gemaakt - Foto: Museum Het Valkhof

Van de globes zijn deze week röntgenfoto’s gemaakt – Foto: Museum Het Valkhof

De twee globes, die beide 68 centimeter hoog zijn, zijn onlangs volledig gerestaureerd. De globes waren zo sterk vervuild en verkleurd dat de oorspronkelijke voorstelling, de continenten en de sterrenhemel, niet meer te zien was. Het Valkhof:

Vroegere reparaties zoals vullingen, retouches en reparaties op het papier van de bollen, waren verkleurd en de bollen vertoonden breuken, scheuren en barsten.

Röntgenfoto’s

Voordat de globes tentoon worden gesteld, zijn nog röntgenfoto’s gemaakt. Dit is gisteren gebeurd bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amsterdam. De globes zijn hol van binnen en met behulp van de röntgenafbeeldingen was het mogelijk de houten constructie goed te bekijken.

De globes werden in 1663 door de stad Nijmegen aangekocht voor de bibliotheek van de Kwartierlijke Academie.

- advertentie -

De gerestaureerde globes worden niet direct in Museum Het Valkhof tentoongesteld maar gaan eerst naar het Rijksmuseum in Amsterdam. Barbara Kruijsen, conservator van het Nijmeegse museum:

Het Amsterdamse Rijksmuseum was nog op zoek naar een mooi globepaar. Ze kwamen bij ons met een bruikleenverzoek. Natuurlijk willen we de gerestaureerde globes graag weer in Nijmegen laten zien, maar de komende jaren staat een ingrijpende herinrichting van de vaste presentatie gepland. We zijn blij dat de globes zo lang in Amsterdam te bewonderen zullen zijn

Het Rijksmuseum is blij met de komst van de globes. Volgens conservator Gijs van der Ham zijn de globes als cartografische meesterwerken “absolute hoogtepunten uit de Nederlandse cultuur van de gouden eeuw”. De globes zijn vanaf donderdag te zien in de Wetenschapszaal van het Amsterdamse museum.

Titanic – Foto: Paramount PicturesVanaf half november is…
Rijksmuseum AmsterdamHet Rijksmuseum in Amsterdam heeft donderdag, net…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: