Gerestaureerde Portugese Synagoge heropend

Interieur van de Portugese Synagoge – Foto: CC/Massimo Catarinella

De gerestaureerde Portugese Synagoge in Amsterdam wordt dinsdag in bijzijn van koningin Beatrix opnieuw in gebruik genomen.

De synagoge werd ontworpen door de Amsterdamse bouwmeester Elias Bouman (1636-1686) en voltooid in 1675. Vandaag de dag is de zeventiende-eeuwse synagoge nog altijd in gebruik. Het interieur is ook nog volledig intact en er is geen verwarming en elektriciteit. De synagoge wordt nog altijd verlicht met behulp van bijna duizend kaarsen.

De afgelopen twee

- advertentie -Exterieur van de Portugese Synagoge – Foto: CC

jaar is de synagoge gerestaureerd. Deze restauratie moest er onder meer voor zorgen dat het cultureel en religieus erfgoed toegankelijker werd gemaakt voor een groot publiek. Hiervoor zijn zogenaamde schatkamers gecreëerd. Hier zijn bijzondere collecties ceremoniële objecten van zilver, goud, brokaat en zijde en de zeldzame handschriften van de oudste Joodse bibliotheek Ets Haim-Livraria Montezinos te bewonderen. Deze schatkamers zijn vanaf woensdag toegankelijk voor het publiek.

Begin jaren negentig werd de synagoge al eens gerestaureerd vanwege problemen met het dak en verzakkingen ten gevolge van de aanleg van een verkeerstunnel. De bijgebouwen kregen toen slechts een beperkte opknapbeurt. Recent bleek dat de staat van de funderingen onder de bijgebouwen zodanig slecht was, dat voor het behoud van de ernstig verzakkende gebouwen moest worden gevreesd. Deze funderingen zijn de afgelopen twee jaar daarom ook onder handen genomen.

De Portugese Synagoge, bijgenaamd Snoge, bevindt zich aan het Mr. Visserplein in Amsterdam.

De zakjes heroïne - Foto's: National ArchivesBij de Britse…
Straat in PompeiiIn Italië is opnieuw een discussie losgebarsten…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: