Geroofd doek terug naar nabestaanden Joodse verzamelaar

Cristo Portacroce Trascinato Da Un Manigoldo – Girolamo de Romani, 1538

In Amerika is deze week een bijna vijfhonderd jaar oud schilderij van de Italiaanse barokschilder Girolamo de Romani (ca. 1485-1566) teruggegeven aan nabestaanden van de voormalige Joodse eigenaar, Frederico Gentili di Giuseppe.

Deze verzamelaar woonde in Parijs toen hij in 1940 overleed. Het doek van Romanino werd vervolgens zonder toestemming van de nabestaanden van de verzamelaar door het Vichy-regime verkocht. In totaal werden er zeventig kunstobjecten door het regime gestolen.

Het uit 1538 daterende doek, getiteld Cristo Portacroce Trascinato Da Un Manigoldo, belandde uiteindelijk in een museum in Milaan en dat museum gaf het werk enige tijd geleden in bruikleen aan het Mary Brogan Museum of Art

- advertentie -and Science in Florida.

Toen de Amerikaanse autoriteiten ontdekten dat nabestaanden van Frederico Gentili di Giuseppe op zoek waren naar het werk, werd het schilderij in beslag genomen.

Uiteindelijk werd dus besloten het werk terug te geven aan de nabestaanden van de verzamelaar. De overdracht vond woensdag plaats.

De nabestaanden van Frederico Gentili di Giuseppe hebben overigens aangegeven het doek te gaan verkopen. Op 6 juni wordt het schilderij bij Christie’s in New York geveild.

potter-stier-gr
De Stier - Paulus Potter, 1647Ruim honderd werken uit…
De winnende biografieDe Biografieprijs van de Stichting Erik Hazelhoff…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: