‘Geschiedenis van Zeeland’ winnaar Zeeuwse Boekenprijs

Het derde deel van de boekenreeks Geschiedenis van Zeeland heeft de Zeeuwse Boekenprijs 2014 gewonnen. Dat is afgelopen weekend bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg.

Het boek is geschreven door de historici Paul Brusse en Arno Neele en sociologe Jeanine Dekker. De beeldredactie werd verzorgd door Katie Heyning.

In het derde deel van de boekenreeks over de Zeeuwse geschiedenis staat de periode tussen 1700 en 1850 centraal. Het winnende boek staat onder meer stil bij het verval van de Zeeuwse handel en scheepvaart, de leegloop van de steden en de transitie van een stedelijke handelseconomie naar een agrarische samenleving. De bloei van de landbouw zorgde voor nieuwe welvaart en creëerde een rijke boerenstand, de emancipatie van de katholieke kerk bracht meer vrijheid en er ontstond een nieuwe culturele infrastructuur, die tot uiting kwam in geleerde gezelschappen en tijdschriften wat resulteerde in een hernieuwd Zeeuws identiteitsbesef.

Vast referentiepunt

De jury, die werd voorgezeten door commissaris van de koning Han Polman, was zeer te bespreken over het boek. Uit het juryrapport:

“Het is een schitterend verzorgd, uitbundig geïllustreerd werk dat een afgewogen beeld van de Zeeuwse geschiedenis geeft en een vast referentiepunt voor toekomstig onderzoek zal zijn. Er in worden de dramatische ontwikkelingen soeverein en trefzeker beschreven en zijn de ontwikkelingen gedetailleerd, zonder verbrokkeling, in brede streken neergezet.”

Meer informatie over het winnende boek
Complete set: Geschiedenis van Zeeland (4 delen)

Bij veilinghuis Sotheby's is dinsdag een horloge geveild voor het enorme bedrag…
De geveilde hoed van Napoleon (Osenat)
Bij een veiling in het Franse Fontainebleau is een hoed van Napoleon

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: