Gesneuvelde militairen geëerd bij Indië-monument

Foto: nim-roermond.nl

Prins Willem-Alexander heeft zaterdag een krans gelegd bij het Indië-monument in Roermond.

Duizenden oud Indië-militairen, familieleden en nabestaanden komen ieder jaar naar Roermond. Daar worden dan de ruim 6200 mensen herdacht die overleden tussen 1945 en 1962 tijdens militaire acties in het toenmalige Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea. Nederland stuurde na de Tweede Wereldoorlog 100.000 militairen naar Nederlands-Indië om daar de orde te herstellen. Na de capitulatie van Japan was in Nederlands-Indië een vrijheidsstrijd losgebarsten.

- advertentie -

De herdenking werd onder meer bijgewoond door minister Hans Hillen van Defensie en Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp.

Mininster Hillen zei in een toespraak dat Nederland na de oorlog niet was voorbereid op de onafhankelijkheidsstrijd die toen in Nederlands-Indië losbarstte. Volgens de bewindsman faalden de Nederlandse inspanningen om het gezag te herstellen, omdat de bladzijde van de koloniale geschiedenis inmiddels was omgeslagen. De minister:

Nederland en Indonesië scheidden van elkaar in een sfeer van verwijt en onbegrip. Wij weten er moeilijk raad mee. Spijt en zelfverwijt zijn daarbij veel getoonde emoties.

Volgens de minister kregen veteranen nauwelijks erkenning voor de inspanningen die ze destijds verrichtten:

De opgestoken duim die u verdiende werd zo vaak een neergetrokken mondhoek.

Het Nationaal Indië Monument 1945-1962 in Roermond herinnert aan de ruim 6.200 Nederlandse militairen die in het voormalig Nederlands-Indië of Nieuw-Guinea sneuvelden. Elk jaar wordt er in september een herdenkingsplechtigheid gehouden. Tijdens de herdenking vlogen er zaterdag vier F16’s van luchtmachtbasis Volkel boven het park waar de herdenking werd gehouden een ‘missing man’-vlucht uit.

Tijdens het lijsttrekkersdebat bij Knevel en Van den Brink kwamen Mark Rutte…
De Amerikaanse songwriter Hal David is zaterdag op 91-jarige leeftijd overleden. De…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: