‘Gestapo-baas ligt op Joodse begraafplaats’

Heinrich Müller

Heinrich Müller

De Duitse Gestapo-baas Heinrich Müller blijkt na de oorlog te zijn begraven op een Joodse begraafplaats in het Berlijnse stadsdeel Mitte, in de buurt van het voormalige Gestapo-hoofdkwartier. Dat schrijft dagblad Bild.


Joodse organisaties zijn geschokt door het nieuws. De directeur van de Joodse Raad, Dieter Graumann, zegt het in de krant “weerzinwekkend” te vinden dat één van de grootste nazi-misdadigers op een Joodse begraafplaats ligt.

Heinrich Müller werd ook wel Gestapo Müller genoemd. Vanaf 1939 was hij het hoofd van de beruchte Duitse politiedienst. Hij woonde ook de Wannseeconferentie bij waar werd besloten tot de systematische uitroeiing van alle Joden in Europa. Een van Müllers directe ondergeschikten was Adolf Eichmann, ook wel de architect van de Holocaust genoemd.

De Gestapo-baas verdween eind april spoorloos. Nu blijkt dat hij kort hierna in Berlijn om het leven kwam en een plek kreeg in een eenvoudig graf op een Joodse begraafplaats. Volgens de directeur van het Herinneringscentrum voor het Duitse Verzet is het lichaam van Müller in 1945 duidelijk geïdentificeerd. Uit historische documenten waarover het centrum beschikt zou onder meer blijken dat hij zijn uniform droeg. Ook werd in Müllers borstzakje zijn identiteitsbewijs gevonden.

Waarom de nazi werd begraven op een Joodse begraafplaats is niet duidelijk.

Herman Loonstein bij Pauw & WittemanHerman Loonstein, voorzitter…
Leudalmonument - Foto: CC/Christien DingsBij het Monument van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: