Gestolen iconen terug naar Cyprus

Afbeelding van een willekeurig icoon

Afbeelding van een willekeurig icoon

Nederland gaat vier zestiende-eeuwse iconen overdragen aan Cyprus. Het gaat om iconen die na de Turkse invasie van 1974 werden ontvreemd uit de Antiphonitiskerk, in de buurt van Kalograia. Het ministerie van Cultuur heeft dat bekendgemaakt.


Via een handelaar kwamen de iconen in bezit van een particulier die volgens het mininsterie niet zou hebben geweten dat het gestolen werken ging. Momenteel zijn de zestiende-eeuwse religieuze werken in bewaring bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Na de ondertekening van de overdrachtspapieren, worden de werken naar Cyprus gebracht.

Nederland heeft jaren geleden een Unesco-verdrag ondertekend dat culturele goederen in geval van een gewapend conflict moet beschermen. De Nederlandse wet verbiedt het cultuurgoederen uit bezet gebied in Nederland binnen te brengen of onder zich te houden.

Twee jaar geleden droeg Nederland al zeven gestolen iconen over aan Griekenland.

- advertentie -

Gerelateerde boeken:

Leonardo da Vinci, zelfportret (detail)
Het Laatste Avondmaal - Leonardo da VinciIn het…
Nederlandse kunst na 1945
Nederlandse kunst na 1945In het Stedelijk Museum Schiedam

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: