Dark
Light

Gestolen iconen terug naar Griekenland

Auteur:
1 minuut leestijd

Foto: Politie Amsterdam-Amstelland
De Nederlandse politie heeft onlangs zeven gestolen Griekse iconen in beslag genomen. Maandag zijn de iconen overgedragen aan een vertegenwoordiger van het Griekse ministerie van cultuur.

De politie Amsterdam-Amstelland werd in maart van dit jaar door de Griekse autoriteiten benaderd. Op een website van een Nederlandse handelaar hadden de Grieken iconen ontdekt die anderhalf jaar eerder uit een kerk in het Griekse Koukouli waren gestolen.

De politie startte hierop een onderzoek en bracht in april een bezoek aan de handelaar. Die zei niet op de hoogte te zijn geweest van het feit dat de iconen gestolen waren. De iconen werden wel in beslag genomen en ondergebracht in een depot van het Rijksmuseum. Volgens de politie is het bijzonder dat de iconen al zo snel na de diefstal te koop werden aangeboden. Meestal zou uit angst voor ontdekking veel langer gewacht worden met het aanbieden van gestolen kunstobjecten.

Volgens Griekse autoriteiten vertegenwoordigen de iconen een waarde van 50.000 tot 100.000 euro. Kunstcriminaliteit-expert Ruth Godthelp:

“Ze dateren uit de achttiende en negentiende eeuw. Bijbelse taferelen, zoals bijvoorbeeld Sint Joris en de draak en de maagd Maria, staan er op afgebeeld. Voor het Griekse volk zijn ze erg belangrijk. Ze worden als het ware aanbeden.”

De iconen zijn maandag overgedragen aan een vertegenwoordiger van het Griekse ministerie van cultuur.

Lees ook: Iconen, bron van devotie

Foto: Politie Amsterdam-Amstelland

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×