Gestolen iconen terug naar Griekenland

Foto: Politie Amsterdam-Amstelland

De Nederlandse politie heeft onlangs zeven gestolen Griekse iconen in beslag genomen. Maandag zijn de iconen overgedragen aan een vertegenwoordiger van het Griekse ministerie van cultuur.

De politie Amsterdam-Amstelland werd in maart van dit jaar door de Griekse autoriteiten benaderd. Op een website van een Nederlandse handelaar hadden de Grieken iconen ontdekt die anderhalf jaar eerder uit een kerk in het Griekse Koukouli waren gestolen.De politie startte hierop een onderzoek en bracht in april een bezoek aan de handelaar. Die zei niet op de hoogte te zijn geweest van het feit dat de iconen gestolen waren. De iconen werden wel in beslag genomen en ondergebracht in een depot van het Rijksmuseum. Volgens de politie is het bijzonder dat de iconen al zo snel na de diefstal te koop werden aangeboden. Meestal zou uit angst voor ontdekking veel langer gewacht worden met het aanbieden van gestolen kunstobjecten.

- advertentie -

Volgens Griekse autoriteiten vertegenwoordigen de iconen een waarde van 50.000 tot 100.000 euro. Kunstcriminaliteit-expert Ruth Godthelp:

Ze dateren uit de achttiende en negentiende eeuw. Bijbelse taferelen, zoals bijvoorbeeld Sint Joris en de draak en de maagd Maria, staan er op afgebeeld. Voor het Griekse volk zijn ze erg belangrijk. Ze worden als het ware aanbeden.

De iconen zijn maandag overgedragen aan een vertegenwoordiger van het Griekse ministerie van cultuur.

Lees ook: Iconen, bron van devotie


Foto: Politie Amsterdam-Amstelland


Beeld van MariaDe Belgische Mariette Beco, aan wie Maria…
Het geopende drieluikDe restauratie van het wereldberoemde vijftiende-eeuwse drieluik…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: