Getekend dagboek van een Indië-veteraan

Pagina uit het getekende dagboek


Korporaal Flip Peeters maakte tijdens zijn diensttijd in Nederlands-Indië een getekend dagboek voor zijn verloofde. Bij Museum Bronbeek in Arnhem is vanaf eind deze maand een tentoonstelling te zien rond dit bijzondere dagboek.

Flip Peeters maakte tussen augustus 1948 en juni 1950 als korporaal onderdeel uit van het KL 403 Bataljon Infanterie. Gedurende zijn tijd in Nederlands-Indië hield hij een getekend dagboek bij voor zijn verloofde Gerda. Via deze tekeningen vertelde hij haar wat hij zoal meemaakte.Zijn weergave van de tijd in Nederlands-Indië bleek voor veel Indië-veteranen erg herkenbaar te zien.

- advertentie -

Peeters schonk zijn dagboek later aan Museum Bronbeek. Tot eind dit jaar is het originele dagboek samen met vergrote reproducties van alle pagina’s in het museum te zien. Daarnaast worden in de tentoonstelling brieven getoond die de korporaal vanuit Indië naar zijn verloofde stuurde. Aan de hand van foto’s en voorwerpen uit Peeters’ diensttijd, waaronder wapens, krijgt de bezoeker in de tentoonstelling een beeld van de Indische diensttijd.

In de expositie zijn verder twee films te zien. In een gefilmd interview kijkt Flip Peeters anno 2011 terug op zijn diensttijd in 1948-1950. De documentaire ‘Water van Goud’ (2010, 60 minuten) wordt getoond in de ‘veteranencabine’. In deze documentaire zijn een reeks portretten van zowel Indonesische als Nederlandse veteranen te zien. Deze veteranen vertellen over de Nederlands-Indonesische oorlog van 1945-’50 en hoe ze vandaag de dag op die periode terugkijken. Beide films zijn geproduceerd door Stichting de Stobbe.

De tentoonstelling getiteld Lieve Gerda… Het getekend dagboek (1948-’50) van een Indië-veteraan is te zien van 30 maart tot en met 31 december 2011.

mentzel-wiegel-agt-gr
Joop den Uyl op een verkiezingsbijeenkomst van de PvdA,…
[caption id="attachment_10726" align="alignleft" width="265"]Watersnoodmuseum gezien vanuit de luchtHet Watersnoodmuseum in Ouwerkerk en…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: