Getijdenboek met pelgrimstekens

Afb: Koninklijke Bibliotheek

Verdieping van Nederland

1440-1460 – Koninklijke Bibliotheek

In de late middeleeuwen reizen vrome pelgrims naar pelgrimsoorden in heel Europa. Vanaf de dertiende eeuw zijn daar souvenirs in de vorm van penningen of insignes te koop.

Dit Brugse getijdenboek uit het midden van de vijftiende eeuw is bijzonder omdat er 23 zilveren en vergulde pelgrimsinsignes in bijeen zijn gebracht. Zij zijn afkomstig uit de Lage Landen en Noord-Frankrijk. Oorspronkelijk waren de pelgrimstekens op verschillende bladen van het handschrift vastgenaaid. Een latere eigenaar bevestigde ze allemaal op één blad, achterin.

Lees hier meer over dit getijdenboek.

- advertentie -

Afb: Koninklijke Bibliotheek

Vorige topstuk

Volgende topstuk

De Verdieping van Nederland is de gezamenlijke expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief te Den Haag. De permanente tentoonstelling laat topstukken zien uit de collecties van beide instellingen. De inhoud verandert een paar keer per jaar. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer: een getijdenboek met pelgrimstekens. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Gerelateerde boeken:

Nederlands-Indië in 1893 In maart 1994 verscheen De laatste…
'Der naturen bloeme' van dichter Jacob van Maerlant
Verdieping van Nederland ca.1350, Koninklijke Bibliotheek Te zien tot en met oktober…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: