Dark
Light

Getijdenboek Simon de Varie, 1455

1 minuut leestijd
Getijdenboek Simon de Varie, 1455
Getijdenboek Simon de Varie, 1455

Deze miniatuur uit het getijdenboek van Simon de Varie toont de heilige Christoffel die het Christuskind over de rivier draagt.

Volgens de legende was Christoffel een reus die Christus diende door mensen een gevaarlijke rivier over te dragen. Op een dag kwam er een kind dat Christoffel vroeg hem naar de overkant te brengen. Toen de heilige hem naar de overkant bracht, werd het kind zo zwaar en de rivier zo wild dat Christoffel voor zijn leven vreesde. Aan de overkant bleek dat het kind Christus zelf was, en dat Christoffel niet alleen hem, maar de hele wereld getorst had.

Getijdenboek Simon de Varie, 1455
Getijdenboek Simon de Varie, 1455

Voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur was in 2014 een expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteerden de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichtten we steeds een ander topstuk. Deze keer een afbeelding uit het getijdenboek van Simon de Varie, 1455. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×