Getijdenboek Simon de Varie, 1455

Getijdenboek Simon de Varie, 1455

Getijdenboek Simon de Varie, 1455

Deze miniatuur uit het getijdenboek van Simon de Varie toont de heilige Christoffel die het Christuskind over de rivier draagt.

Volgens de legende was Christoffel een reus die Christus diende door mensen een gevaarlijke rivier over te dragen. Op een dag kwam er een kind dat Christoffel vroeg hem naar de overkant te brengen. Toen de heilige hem naar de overkant bracht, werd het kind zo zwaar en de rivier zo wild dat Christoffel voor zijn leven vreesde. Aan de overkant bleek dat het kind Christus zelf was, en dat Christoffel niet alleen hem, maar de hele wereld getorst had.

Blader online door dit getijdenboek.

Vorige topstuk

- advertentie -

Volgende topstuk

 

Expositie Topstukken KB

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is er een unieke expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer een afbeelding uit het getijdenboek van Simon de Varie, 1455. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Bourgondisch carnaval - Pieter Bruegel de Oude, 1559Carnaval:…
Koning Willem I in koningsmantelIn maart 1815 sprak…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: