Getijdenboek van Simon de Varie, vijftiende eeuw

Getijdenboek van Simon de Varie, vijftiende eeuw (KB)

Getijdenboek van Simon de Varie, vijftiende eeuw (KB)

Expositie Topstukken KB

Een getijdenboek is in de late Middeleeuwen het belangrijkste gebedenboek voor leken en wordt vaak in opdracht vervaardigd. De miniatuur toont Maria met het Christuskind binnen een lijst van akeleien. De kleine Christus heeft zijn handje op de rand gelegd, waardoor op subtiele wijze een ruimte tussen de bloemenrand en de voorstelling wordt geschapen.

De ‘Vierge aux Fleurs’ (‘Maagd met bloemen’) is van zo’n schoonheid, dat men haar aan een van de beroemdste meesters van de vijftiende eeuw heeft toegeschreven: Jean Fouquet. De miniatuur naast die van Fouquet verbeeldt het verhaal van Christus, wandelend op het water.

Wilt u online door dit boek bladeren? Dat kan via www.kb.nl

- advertentie -

Vorige topstuk

Volgende topstuk

 

Expositie Topstukken KB

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is er een unieke expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer het vijftiende-eeuwse getijdenboek van Simon de Varie. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Christiaan Julius Lodewijk Portman (1799-1868). Dood van Admiraal Tromp, 1824. Olieverf op doek.
Gehoorzaal Teylers Museum, medaillon van HuygensIn de negentiende…
Filibert Bouttats (II), Consult van de medicijnen inde…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: