Getouwtrek om overblijfselen koning Richard III

Skelet van Richard III

Skelet van Richard III

De steden York en Leicester menen allebei aanspraak te kunnen maken op de beenderen van de in 1485 overleden Engelse koning Richard III. Momenteel buigt een rechter zich over de zaak.


Richard III

Richard III

De overblijfselen van de koning, de laatste uit het Huis Plantagenet, werden vorig jaar gevonden onder een parkeerplaats in Leicester. De koning kwam in 1485 om het leven tijdens de Slag bij Bosworth en werd opgevolgd door Hendrik Tudor, koning Hendrik VII.

Na zijn dood werd het lichaam van Richard III naar Leicester gebracht waar het naakt werd tentoongesteld om te bewijzen dat de koning daadwerkelijk was gestorven. Enkele dagen later werd hij begraven op een geheime locatie. Later kwam er toestemming om in een kerk een graf met monument te bouwen. De locatie van deze kerk ging in de loop der tijd verloren, maar enige tijd geleden vonden archeologen het vrijwel intacte skelet van de koning.

‘Heilige grond’

Inmiddels zijn er plannen voor een herbegrafenis in de kathedraal van Leicester. Leden van de zogenaamde Plantagenet Alliance, waarin afstammelingen van de koning zijn verenigd, vinden echter dat de herbegrafenis plaats moet vinden in York omdat de koning daar een groot deel van zijn leven woonde. Volgens de nabestaanden was York heilige grond voor de koning. Ze wijzen er ook op dat Richard III de laatste koning uit het Huis York was.

- advertentie -

Financieel zou het voor de stad York overigens ook aantrekkelijk zijn als de herbegrafenis daar plaatsvond. Geschat wordt dat dit de stad jaarlijks ongeveer vijf miljoen euro op zou leveren.

Een rechter moet nu uitsluitsel geven. Dinsdag schortte de rechtbank in Londen de zaak echter, onder meer om ook de gemeenteraad van de stad Leicester de gelegenheid te geven zich uit te spreken. Over een paar weken wordt de uitspraak van de rechter verwacht.

Kunsthal in RotterdamDe 29-jarige Radu Dogaru, hoofdverdachte van…
Nederlandse rijkskroon - Wiki
De nieuwe postzegel met daarop de kroon -…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele app



Geschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:



Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisser



Download onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: