Getuigenissen razzia Rotterdam digitaal beschikbaar

Razzia van Rotterdam (NIOD)

Razzia van Rotterdam (NIOD)

De razzia van Rotterdam, van 10 en 11 november 1944, was de grootste razzia in de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Omdat het zeventig jaar geleden is dat 52.000 Rotterdammers werden opgepakt, worden 75 getuigenissen van de razzia online toegankelijk gemaakt.


De digitalisering vindt plaats in het kader van het oral history-project Reis van de Razzia. In korte en lange interviews belichten 75 Rotterdammers de verschillende aspecten en gevolgen van de razzia. De toen jonge mannen, die opgepakt werden om als dwangarbeiders naar Duitsland te worden gestuurd, vertellen onder andere over de reis, de ontberingen in Duitsland en hun heimwee naar huis. Het ‘thuisfront’ gaat in op de gevolgen voor de achterblijvers, de Hongerwinter en het gat wat door de razzia in de Rotterdamse samenleving werd geslagen.

Herdenking

Burgemeester Aboutaleb lanceert het project op 10 november tijdens de herdenking in het Feijenoordstadion in Rotterdam; één van de plekken vanwaar de mannen zeventig jaar geleden werden weggestuurd.

De getuigenissen van de razzia van Rotterdam zijn straks toegankelijk via getuigenverhalen.nl en EASY. Bij de digitalisering zijn onder meer Data Archiving and Networked Services (DANS) en het NIOD betrokken. De initiatiefnemers:

- advertentie -

“Het aantal mensen dat de oorlog heeft meegemaakt, wordt kleiner. Om de belevenissen en de indrukken over de oorlog te bewaren en vast te leggen voor de toekomst zijn er interviews afgenomen met getuigen van de oorlog. We stellen deze via getuigenverhalen.nl beschikbaar. De interviews van Reis van de Razzia zijn hier aan toegevoegd.”

wo2slachtoffers.nl
wo2slachtoffers.nlOnderzoeker Jack Kooistra is al jaren bezig om…
Joodse begraafplaats Weissensee (Foto: Coen Prenger)
Midden in de agglomeratie van Berlijn bevindt zich de uitgestrekte Joodse begraafplaats…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: