Gevangenpoort herdenkt gebroeders de Witt

De lichamen van de gebroeders de Witt opgehangen op het Groene Zoodje, 1672

Museum de Gevangenpoort besteedt op zaterdag 20 augustus speciale aandacht aan de moord op de gebroeders de Witt op 20 augustus 1672.

Gidsen van het museum in Den Haag vertellen die dag tijdens een speciale rondleiding en wandeling over het “absolute dieptepunt” in het Rampjaar: de moord op de gebroeders de Witt op 20 augustus 1672. Het museum:

Op deze noodlottige dag werden Johan en Cornelis de Witt door een tot razernij opgehitste meuteuit de Gevangenpoort gesleept waar Cornelis al twee weken gevangen zat. Onderweg naar het schavot werden Cornelis en zijn beroemde broer wreed gelyncht, waarna de lichamen werden verminkt en aan stukken gescheurd. Cornelis had in de voorgaande dagen al zware martelingen moeten ondergaan en op Johan was twee maanden eerder al een moordaanslag gepleegd.

Tijdens de rondleiding door het museum en cellencomplex van de Gevangenpoort krijgen bezoekers te zien waar Cornelis zat opgesloten. De gidsen vertellen over de achtergrond van het proces en de details van de ondervraging. Na de rondleiding in het museum gaat men naar buiten voor een wandeling langs de plekken waar het allemaal heeft afgespeeld. De gidsen laten onder meer zien waar Johan de Witt woonde en werkte en waar hij door een aanslag gewond raakte. Ook krijgen de deelnemers te zien waar de daders van deze aanslag gestraft werden en waar de beide broers door de burgers van Den Haag werden gelyncht.

- advertentie -

De rondleiding en wandeling begint om 13:15 uur en duurt ongeveer een uur en een kwartier. Deelname kost tien euro per persoon en reserveren kan via telefoonnummer 070-3460861.

DrukpersHet was de bedoeling dat het Grafisch Museum in…
Tijdens de Eerste Wereldoorlog vochten bijna dertig Congolezen mee met het Belgische…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: