Gevangenpoort in teken sterfdag gebroeders De Witt

De Ridderkamer – Foto: Kees Hageman

Museum de Gevangenpoort in Den Haag staat zondag 19 augustus met een speciale rondleiding stil bij de moord op de gebroeders de Witt op 20 augustus 1672.

Gidsen van het museum in Den Haag vertellen die dag tijdens de rondleiding en wandeling over het “absolute dieptepunt” in het Rampjaar: de moord op de gebroeders de Witt op 20 augustus 1672. Het museum:

Op deze noodlottigeDe lichamen van de gebroeders de Witt opgehangen op het Groene Zoodje, 1672

dag werden Johan en Cornelis de Witt door een tot razernij opgehitste meute uit de Gevangenpoort gesleept waar Cornelis al twee weken gevangen zat. Onderweg naar het schavot werden Cornelis en zijn beroemde broer wreed gelyncht, waarna de lichamen werden verminkt en aan stukken gescheurd. Cornelis had in de voorgaande dagen al zware martelingen moeten ondergaan en op Johan was twee maanden eerder al een moordaanslag gepleegd.

Tijdens de rondleiding door het museum en cellencomplex van de Gevangenpoort krijgen bezoekers te zien waar Cornelis zat opgesloten. De gidsen vertellen over de achtergrond van het proces en de details van de ondervraging. Na de rondleiding in het museum gaat men naar buiten voor een wandeling langs de plekken waar het allemaal heeft afgespeeld. De gidsen laten onder meer zien waar Johan de Witt woonde en werkte en waar hij door een aanslag gewond raakte. Ook krijgen de deelnemers te zien waar de daders van deze aanslag gestraft werden en waar de beide broers door de burgers van Den Haag werden gelyncht.

- advertentie -

De rondleiding en wandeling begint zondag 19 augustus om 15:15 uur en duurt ongeveer een uur en een kwartier. Deelname kost tien euro per persoon en reserveren kan via telefoonnummer 070-3460861.

rijksmuseum-valkerij-1-gr
Anoniem, Tegel met een reliëf van een ruiter met…
[caption id="attachment_17684" align="alignleft" width="265"]De aangekochte tabaksdoos - Foto: ScheepvaartmuseumHet Scheepvaartmuseum in Amsterdam…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: