Gevangenpoort staat stil bij moord gebroeders De Witt

Pijnkelder in de Gevangenpoort - Foto: Kees Hageman

Pijnkelder in de Gevangenpoort – Foto: Kees Hageman

Museum de Gevangenpoort staat de komende maanden met een speciale presentatie stil bij de moord op de broers Johan en Cornelis de Witt. Hierin zijn onder meer enkele archiefstukken te zien die historicus Ronald Prud’homme van Reine ontdekt tijdens zijn onderzoek voor het boek Moordenaars van Jan de Witt.


Johan de Witt was raadpensionaris, een soort minister-president. Zijn broer Cornelis voer als regeringsafgevaardigde mee met de vloot onder Michiel de Ruyter tijdens de beroemde tocht naar Chatham. Na in de Gevangenpoort door een woedende menigte te zijn belegerd, werden de broers op 20 augustus naar buiten gesleept en op beestachtige manier gelyncht. De lichamen werden omgekeerd aan de galg gehangen, vingers en tenen afgesneden.

Ronald Prud’homme van Reine onderzocht de zaak uitcvoerig en wierp in zijn boek nieuw licht op de zaak. Het boek staat op de longlist van de Libris Geschiedenis Prijs, die op 20 oktober 2013 wordt uitgereikt.

De presentatie in Museum de Gevangenpoort vindt plaats in het kader van de traditionele Haagse Johan de Witt-lezing op 25 augustus aanstaande die dit jaar door Ronald Prud’homme van Reine wordt verzorgd. De presentatie is van 23 augustus tot en met 1 december in het museum te zien. Bezoek voor meer informatie de website van het museum.

- advertentie -

Het boek van Ronald Prud’homme van Reine:

Foto: Van Gogh Museum / Luuk KramerNaar aanleiding…
Afbeelding van Jan van Kessel II (ca. 1650)…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: