Gezicht Alkmaarse vrouw uit 1573 gereconstrueerd

In 2010 werd in Alkmaar het skelet van een vrouw gevonden die sneuvelde tijdens het beleg van de stad in 1573. Het gezicht van deze vrouw is onlangs gereconstrueerd. Sinds dit weekend is deze reconstructie te bewonderen in Stedelijk Museum Alkmaar.

Graf waarin de vrouw lag - Hollandia Archeologie

Graf waarin de vrouw lag – Hollandia Archeologie

Tijdens opgravingen werden vier jaar geleden in totaal 189 individuele begravingen gevonden en er werden twee massagraven uit 1573 ontdekt. In de graven werden 29 skeletten aangetroffen. Eén daarvan bleek een vrouw te zijn. Op basis van de schedel maakte Maja d’Hollosy een reconstructie. Zij maakte eerder ook al een reconstructie van het gezicht van Cees de Steentijdman.


Reconstructie van de Alkmaarse vrouw (Erik Smits - Noord Holland)

Reconstructie van de Alkmaarse vrouw (Erik Smits – Noord Holland)

Met behulp van fysische antropologie is vastgesteld dat de Alkmaarse vrouw tussen de 26 en 35 jaar oud was. Ze was ongeveer 1.68 lang en gewend aan zwaar werk. De fysieke kenmerken van de vrouw, de plek en de wijze waarop zij begraven is doen vermoeden dat deze vrouw gestorven is tijdens de gevechten met de Spanjaarden. Waarschijnlijk niet als soldaat, maar wel onmisbaar in de strijd. Vrouwen hielpen tijdens het beleg bij de organisatie, het sjouwen en het verzorgen van de vele gewonden.

De gezichtsreconstructie is vrijdag onthuld door gedeputeerde Elvira Sweet:

- advertentie -

“Het verhaal van de Alkmaarse vrouw is een verhaal van moed, kracht en volharding. Alkmaar heeft naast de polsstokbriefjes een nieuw symbool voor het Beleg van Alkmaar in 1573 gekregen. De provincie gebruikt de wetenschappelijke reconstructies om in Huis van Hilde het verhaal te vertellen over verschillende perioden uit de Noord-Hollandse geschiedenis. Archeologie is niet iets om in dozen te laten zitten maar bedoeld om inzicht te geven in onze eigen geschiedenis.”

Tot en met zondag 20 juli is de Alkmaarse vrouw te zien in het Stedelijk Museum in Alkmaar. In 2015 krijgt de vrouw een plekje in het Huis van Hilde in Castricum.

Het zelfportret van Rembrandt dat onderdeel uitmaakt van…
Schutters van de compagnie van kapitein Jan Claesz Vloos - Nicolaes Eliasz Pickenoy, 1642 (Rijksmuseum Amsterdam)
Schutters van de compagnie van kapitein Jan Claesz…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: