Dark
Light

Gibraltar zorgt opnieuw voor spanning tussen Spanje en Groot-Brittannië

Auteur:
1 minuut leestijd

Gibraltar op een Britse ansichtkaart, circa 1909
Gibraltar op een Britse ansichtkaart, circa 1909
Gibraltar, een Britse kroonkolonie aan de Spaanse zuidkust, is al sinds 1704 een doorn in het oog van veel nationalistische Spanjaarden. Een sluimerend conflict over het schiereiland lijkt nu opnieuw te zijn opgelaaid.


Jose Manuel Garcia-Margallo, de Spaanse minister van buitenlandse zaken, is boos over havenwerkzaamheden die op Gibraltar uitgevoerd worden. Een kunstmatig rif dat momenteel door de Britten wordt aangelegd, zou Spaanse vissers hinderen. Afgelopen week probeerden een aantal van deze vissers, gesteund door de Guardia Civil, de werkzaamheden aan het rif te hinderen. Het leger en de politie staken daar toen echter een stokje voor.

De Spaanse minister heeft nu olie op het vuur gegooid. De afgelopen jaren was de relatie tussen Spanje en Groot-Brittannië vrij goed maar volgens de minister is dat “feestje over”. Jose Manuel Garcia-Margallo heeft onder meer gedreigd voortaan een tol van vijftig euro te gaan heffen bij de grens met Gibralter.

Het Britse ministerie van buitenlandse zaken spreekt van “oorlogszuchtige taal” en heeft de Spaanse ambassadeur in Londen op het matje geroepen. Volgens de Britse minister voor het Britse overzeese gebied gedraagt Spanje zich in het conflict als een soort Noord-Korea.

Vrede van Utrecht

Gibraltar werd in 1704 door een Nederlands-Engelse vloot op de Spanjaarden veroverd. De Engelsen bleven er en bij de Vrede van Utrecht in 1713 werd de rots officieel aan de Britten toegewezen. Spanje probeerde Gibraltar hierna, tevergeefs, verschillende keren met geweld te heroveren.

Lees hier een achtergrondartikel over Gibraltar en de Vrede van Utrecht

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×