Gibraltar zorgt opnieuw voor spanning tussen Spanje en Groot-Brittannië

Gibraltar op een Britse ansichtkaart, circa 1909

Gibraltar op een Britse ansichtkaart, circa 1909

Gibraltar, een Britse kroonkolonie aan de Spaanse zuidkust, is al sinds 1704 een doorn in het oog van veel nationalistische Spanjaarden. Een sluimerend conflict over het schiereiland lijkt nu opnieuw te zijn opgelaaid.


Jose Manuel Garcia-Margallo, de Spaanse minister van buitenlandse zaken, is boos over havenwerkzaamheden die op Gibraltar uitgevoerd worden. Een kunstmatig rif dat momenteel door de Britten wordt aangelegd, zou Spaanse vissers hinderen. Afgelopen week probeerden een aantal van deze vissers, gesteund door de Guardia Civil, de werkzaamheden aan het rif te hinderen. Het leger en de politie staken daar toen echter een stokje voor.

De Spaanse minister heeft nu olie op het vuur gegooid. De afgelopen jaren was de relatie tussen Spanje en Groot-Brittannië vrij goed maar volgens de minister is dat “feestje over”. Jose Manuel Garcia-Margallo heeft onder meer gedreigd voortaan een tol van vijftig euro te gaan heffen bij de grens met Gibralter.

- advertentie -

Het Britse ministerie van buitenlandse zaken spreekt van “oorlogszuchtige taal” en heeft de Spaanse ambassadeur in Londen op het matje geroepen. Volgens de Britse minister voor het Britse overzeese gebied gedraagt Spanje zich in het conflict als een soort Noord-Korea.

Vrede van Utrecht

Gibraltar werd in 1704 door een Nederlands-Engelse vloot op de Spanjaarden veroverd. De Engelsen bleven er en bij de Vrede van Utrecht in 1713 werd de rots officieel aan de Britten toegewezen. Spanje probeerde Gibraltar hierna, tevergeefs, verschillende keren met geweld te heroveren.

Lees hier een achtergrondartikel over Gibraltar en de Vrede van Utrecht

Marilyn Monroe, gefotografeerd door Bert Stern - Foto:…
[caption id="attachment_16088" align="alignleft" width="265"] Theaterzaal van Carré – Foto: CC/Andreas Praefcke Afgelopen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: