Glazen paviljoen om commandantswoning Kamp Westerbork

Een jaar geleden werd bekend dat er een glazen koepel om de commandantswoning van Kamp Westerbork zou worden geplaatst. Nu is bekend hoe die koepel er precies uit komt te zien.

Het glazen paviljoen dat over de commandantswoning van voormalig kamp Westerbork wordt geplaatst, is ontworpen door het Groningse architectenbureau Oving. Architecte Francine Neerhof Oving presenteerde woensdag haar plannen in de houten woning.De glazen overkapping wordt twaalf meter hoog, vijfentwintig meter breed en veertig meter lang. De woning, die in zeer slechte staat verkeert, wordt niet toegankelijk voor het grote publiek. Onder de overkapping komt wel een ruimte waarin zo’n honderdvijftig mensen terecht kunnen voor bijvoorbeeld presentaties en voorstellingen met de woning als decor.

- advertentie -

Het project, dat zo’n twee miljoen euro kost, is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het ministerie van VWS, het Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN) en de provincie Drenthe.

Ironisch genoeg is de commandantwoning het enige nog overgebleven gebouw van voormalige concentratiekamp Westerbork. Wie het kampterrein bezoekt, ziet voornamelijk lege plekken. Begin jaren zeventig verdwenen de barakken. Het merendeel werd verkocht. De commandantswoning bleef dit lot bespaard.

Het paviljoen is waarschijnlijk eind volgend jaar klaar. Daarna begint de renovatie en conservatie van de commandantswoning.


Afb: Westerbork / architectenbureau Oving


Adolf HitlerDe Ierse regering heeft gratie verleend aan ongeveer…
Victor Henri Rutgers"Men kan niet vergen dat iedereen een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: