Gloria Moorman wint prijs met scriptie over stedenatlas Blaeu

De 24-jarige Gloria Moorman (Universiteit Leiden) heeft met haar masterscriptie de Elsevier/Johan de Witt-scriptieprijs voor studenten geschiedenis gewonnen. De student ontvang de prijs afgelopen zaterdag uit handen van Arendo Joustra, hoofdredacteur van het weekblad Elsevier.

Joris Gerritse (23 jaar, Universiteit Leiden) won met zijn bachelorscriptie de aanmoedigingsprijs. De jaarlijkse prijzen werden dit jaar voor het eerst toegekend en zijn een initiatief van de historische vereniging Vrienden van De Witt in samenwerking met het weekblad Elsevier. De prijzen gaan naar de beste geschiedenisscripties, die betrekking hebben op de Republiek der Nederlanden in de periode 1625 – 1688. Doel is het stimuleren van historisch onderzoek teneinde de kennis over dit belangrijke tijdvak te vergroten.


Kenniswereld

In de winnende masterscriptie van Gloria Moorman staat de sociaal-culturele achtergrond van het verschijnen van Johan Blaeu’s Italiaanse stedenatlas in 1663 centraal. Deze atlas werd in 1663 gefinancierd door de Hollandse elite en was een aanvulling op de Grand Tour, die in deze periode deel uitmaakte van de intellectuele ontwikkeling van jongeren binnen de elite. Uit de scriptie blijkt, dat Blaeu voor het ontwikkelen van de atlas intensieve contacten met Italië onderhield. De jury was zeer te spreken over de scriptie. Deze zou een prachtige inkijk in de kenniswereld van de zeventiende eeuw geven.

De winnende bachelorscriptie analyseert de politieke besluitvorming achter de diplomatieke missie van de Republiek (1655-1658) tijdens de Noordse oorlog. Volgens de jury is de scriptie goed geschreven en wordt verrassend aangetoond dat het overwicht van de Staten van Holland en van Johan de Witt in de hoogtijdagen van het eerste stadhouderloze tijdperk minder groot was dan men zou verwachten.

- advertentie -

De prijswinnaars ontvingen zaterdag een oorkonde, een boekenpakket, een jaarabonnement op Elsevier en geldprijzen.

Affiche Panorama Transsibérien, Rafael de Ochoa, 1900
In 1890 besloot de Russische tsaar tot de aanleg van een spoorlijn…
De website van Erfgoed Leiden en Omstreken
De website van Erfgoed Leiden en Omstreken is uitgeroepen tot Beste Website…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: