Golden Globe voor beste film naar ‘Argo’

Argo


De film ‘Argo’ heeft afgelopen nacht de Golden Globes voor beste film en beste regie gewonnen. De film gaat over een geheime operatie van de CIA waarbij zes Amerikaanse diplomaten Iran uitgesmokkeld moesten worden tijdens de gijzelingsactie van 1979.

Hoofdrolspeler en regisseur Ben Affleck nam vannacht de Golden Globe voor beste film in ontvangst. Dat ‘Argo’ de prijs voor beste film win, is opvallend. Veel kenners hadden namelijk voorspeld dat de film ‘Lincoln’ van Steven Spielberg die prijs zou winnen.


Een bijzondere reddingsoperatie

In 1979 werd de Amerikaanse ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran bestormd door een groep militanten. Die wilden daarmee hun steun betuigen aan de nieuwe leider ayatollah Komeini. Tientallen Amerikanen werden vastgehouden. De gijzelingsactie escaleerde volledig en duurde in totaal 444 dagen. De gijzelaars werden uiteindelijk vrijgelaten nadat de Amerikaanse president Jimmy Carter was afgetreden.

- advertentie -

De film Argo vertelt een vrij onbekend gebleven onderdeel van dit gijzelingsverhaal. Tijdens de gijzeling wist een groep van zes diplomaten namelijk te ontkomen. Zij hielden zich enige tijd schuil bij de Canadese ambassadeur. Op den duur werd het daar echter ook te gevaarlijk. De diplomaten moesten proberen het land uit te komen.

De CIA bedacht toen een gevaarlijk plan. De diplomaten zouden moeten doen alsof ze onderdeel uitmaakten van een Hollywood-crew die in Iran bezig was de film Argo te maken. Met valse paspoorten moesten de crewleden hierna proberen Iran uit te komen.

De hoofdrollen van de film over deze bijzondere CIA-campagne worden gespeeld door Ben Affleck, Bryan Cranston en Taylor Schilling.

Trailer van ‘Argo’

Het kanon - Still YouTubeEen eeuwenoud kanon restaureren blijkt…
Geschiedenis Online Prijs 2012Het Historisch Nieuwsblad heeft maandag de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: