Google digitaliseert 250.000 boeken British Library

Boek uit 1755 over de geschiedenis van het nijlpaard

Google heeft met de British Library afgesproken om 250.000 historische boeken uit het archief van de bibliotheek te gaan digitaliseren. De boeken worden vervolgens online toegankelijk gemaakt. De British Library, een van de grootste bibliotheken ter wereld, heeft dat maandag bekendgemaakt.

Het is de bedoeling dat de kwart miljoen boeken straks voor iedereen gratis toegankelijk zijn via de website van de British Library en de Google Books-website. De aan het digitalisatieoproject verbonden kosten komen voor rekening van Google.

De te digitaliseren boeken dateren uit de periode 1700-1870. Een interessante historische periode. De boeken gaan over een keur aan onderwerpen: van de Franse Revolutie tot de afschaffing van de slavernij en van de ontwikkeling van het treinverkeer tot de Krimoorlog.

- advertentie -Onder de eerste documenten die gedigitaliseerd worden bevinden zich onder meer feministische pamfletten over koningin Marie-Antoinette (1755-1793) en een in 1755 in Amsterdam gepubliceerd werk over de geschiedenis van het nijlpaard.

Google is niet het enige bedrijf waarmee de British Library samenwerkt als het gaat om het digitaliseren van boeken. De bibliotheek hoopt dat rond het jaar 2020 het merendeel van de honderdvijftig miljoen stukken uit de collectie zijn gedigitaliseerd.

Internetbedrijf Google scant in Europa alleen boeken waarop geen auteursrecht meer rust. Het bedrijf heeft eerder al met verschillende andere bibliotheken afspraken gemaakt over het digitaliseren van boeken. Zo sprak de bibliotheek vorig jaar bijvoorbeeld met de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag af om 160.000 rechtenvrije boeken uit de achttiende en negentiende eeuw te digitaliseren. Ook deze boeken zijn straks gratis toegankelijk via de Google Books-website.

Reuters: British Library teams up with Google

lady-blunt-stradivarius-gr
Lady Blunt Stradivarius (klik voor een vergroting)Een Stradivarius-viool uit…
een van de aangekochte drukwerkenDe Koninklijke Bibliotheek (KB) in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: