Clara Schumann (1819-1896) – Duitse pianiste en componiste

Google staat donderdag met een speciaal logo stil bij de 193e geboortedag van de Duitse pianiste en componiste Clara Schumann (1819-1896).

Doodle voor Clara Schumann

Het bekende logo van Google wordt op speciale dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s. Ter gelegenheid van de 193e geboortedag van Clara Schumann is het traditionele logo donderdag vervangen door een afbeelding van Clara Schumann met enkele kinderen bij een piano. De Duitse componeerde onder meer verschillende quatre-mains (vierhandige) pianostukken voor kinderen.

Clara Schumann werd op 13 september 1819 geboren in Leipzig en trouwde in 1840 met de componist Robert Schumann, die piano studeerde bij haar vader, de bekende pedagoog Friedrich Wieck. Zelf speelde Clara Schumann ook al vanaf jonge leeftijd piano. Al op haar negende trad ze op en sinds 1832 maakte ze concertreizen met haar vader. Uiteindelijk zou Clara Schumann de grootste pianiste van haar tijd worden.

Clara Schumann als pianolerares

Het had overigens heel wat voeten in de aarde voor het huwelijk tussen Clara en Robert werd voltrokken. Clara’s vader zag niets in het huwelijk en verbood het Robert Schumann langere tijd om zijn dochter te ontmoeten. Uiteindelijk moest er via een rechtbank toestemming voor het huwelijk worden gevraagd.

- advertentie -

Clara Schumann maakte onder meer naam met composities van Beethoven en later werd ze bekend met interpretaties van de composities van haar echtgenoot. Ze speelde ook veel werken van de Johannes Brahms, een componist waar het echtpaar Schumann een bevriend was.

In 1878 werd Clara Schumann de eerste pianolerares aan het conservatorium in Frankfurt. Ze bleef hier tot 1892 les geven.

Grace Jones dancing, 1979 - © Claude VanheyeHet Amsterdam…
Andy Williams in 1969 De Amerikaanse zanger Andy Williams…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: