Dark
Light

Google in teken van ‘Sprookjes van Grimm’

Auteur:
1 minuut leestijd

Doodle, de sprookjes van Grimm
Het is donderdag precies 200 jaar geleden dat het eerste deel van de Kinder- und Hausmärchen van de gebroeders Grimm verscheen. Google staat bij dat feit stil met een zogenaamde Google Doodle.

Eerste deel van Kinder- und Hausmärchen
Het bekende logo van Google wordt op speciale dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s. Ter gelegenheid van de tweehonderdste ‘geboortedag’ van de sprookjes van Grimm, is het traditionele logo donderdag vervangen door een serie afbeeldingen uit het beroemde sprookje Roodkapje.

De Duitse broers Jacob Ludwig Karl Grimm en Wilhelm Karl Grimm werden wereldberoemd met hun sprookjes. De broers, twee taalkundigen, verzamelden een groot aantal sagen. Lang werd beweerd dat ze zelf lange reizen maakten om die verhalen te verzamelen maar in werkelijkheid werden de meeste hen toegezonden door vrouwen uit hogere kringen die wisten dat de broers een verzameling aanlegden.

De verzamelde verhalen van de gebroeders Grimm werden gebundeld in Kinder- und Hausmärchen en het eerste exemplaar daarvan verscheen op 20 december 1812. De serie zorgde voor een grote opleving van de belangstelling voor de volkspoëzie. Tot 1822 werden er delen gepubliceerd.

De sprookjesverzameling, die sinds een aantal jaar op de werelderfgoedlijst van documenten van Unesco staat, bevat onder meer bekende sprookjes als Doornroosje, De wolf en de zeven geitjes, Hans en Grietje, Vrouw Holle, Sneeuwwitje en De Bremer straatmuzikanten.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

Zelfde rubriek

×