Google in teken van ‘Sprookjes van Grimm’

Doodle, de sprookjes van Grimm

Het is donderdag precies 200 jaar geleden dat het eerste deel van de Kinder- und Hausmärchen van de gebroeders Grimm verscheen. Google staat bij dat feit stil met een zogenaamde Google Doodle.

Het bekende logo van Google wordt op speciale dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s.


- advertentie -

Eerste deel van Kinder- und Hausmärchen

Ter gelegenheid van de tweehonderdste ‘geboortedag’ van de sprookjes van Grimm, is het traditionele logo donderdag vervangen door een serie afbeeldingen uit het beroemde sprookje Roodkapje.

De Duitse broers Jacob Ludwig Karl Grimm en Wilhelm Karl Grimm werden wereldberoemd met hun sprookjes. De broers, twee taalkundigen, verzamelden een groot aantal sagen. Lang werd beweerd dat ze zelf lange reizen maakten om die verhalen te verzamelen maar in werkelijkheid werden de meeste hen toegezonden door vrouwen uit hogere kringen die wisten dat de broers een verzameling aanlegden.

De verzamelde verhalen van de gebroeders Grimm werden gebundeld in Kinder- und Hausmärchen en het eerste exemplaar daarvan verscheen op 20 december 1812. De serie zorgde voor een grote opleving van de belangstelling voor de volkspoëzie. Tot 1822 werden er delen gepubliceerd.

De sprookjesverzameling, die sinds een aantal jaar op de werelderfgoedlijst van documenten van Unesco staat, bevat onder meer bekende sprookjes als Doornroosje, De wolf en de zeven geitjes, Hans en Grietje, Vrouw Holle, Sneeuwwitje en De Bremer straatmuzikanten.

Foto: NatuurhistorischAfgelopen zomer werd op De Zandmotor, een kunstmatige…
Foto: www.huisdoorn.nlEr komt geen extra geld voor Huis Doorn

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: