Google Maps toont gebruikers Adolf-Hitler-Platz

Adolf-Hitler-Platz in Berlijn op Google Maps

Adolf-Hitler-Platz in Berlijn op Google Maps

Lang geleden droeg het Theodor-Heussplein in Berlijn de naam van Adolf Hitler. Bij Google Maps was die naamswijziging kennelijk nog niet helemaal goed doorgekomen. Tot voor kort kregen gebruikers die inzoomden op het plein niet alleen de huidige naam te zien. Ook het Adolf-Hitler-Platz werd nog vermeld.


Nadat Google door de Duitse media op de fout was gewezen werd de naam gelijk aangepast. De foutieve naamsvermelding is nog wel te zien op eerder gemaakte printscreens.

Het bewuste plein was tussen 1933 en 1947 vernoemd naar Adolf Hitler. Daarna ging het Reichskanzlerplatz heten. Sinds 1963 draagt het oude plein de naam van Theodor Heuss, de eerste president van West-Duitsland.

In de nazi-tijd werden veel straten en pleinen in Duitsland vernoemd naar Hitler. Ook waren er veel steden en dorpen die de dictator het ereburgerschap verleenden. In veel plaatsen werd het ereburgerschap hem na de oorlog ontnomen, maar soms werd dit vergeten. Een jaar geleden nam het stadje Nortorf in Sleeswijk-Holstein de beruchte dictator zijn ereburgerschap pas af.

- advertentie -
Ruïnes in de hoofdstraat in Oradour sur Glane…
Leon Goldensohn - Foto: Goldensohn familiearchief
In 1943 nam de Amerikaanse psychiater en arts Leon M. Goldensohn dienst…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: