Google viert ‘Internationale Dag van de Rechten van het Kind’

Het is donderdag de ‘Internationale Dag van de Rechten van het Kind’. Google staat vandaag met bij dat feit stil met een speciaal logo op zijn startpagina, een zogenaamde Doodle.


Speeltuin voor kinderen - Foto: stck.xchng

Speeltuin voor kinderen – Foto: stck.xchng

Kinderdag wordt niet in alle landen op 20 november gevierd. In Nederland is het bijvoorbeeld – net als in landen als Duitsland, India, China en Amerika – op 1 juni Kinderdag.

De eerste moderne staat die een kinderdag invoerde was Turkije. Dit gebeurde op initiatief van Mustafa Kemal Atatürk, de grondlegger van het moderne Turkije.

Verdrag

In 1954 spraken de Verenigde Naties de aanbeveling uit om ieder jaar een kinderdag te houden om zo stil te blijven staan bij de rechten van kinderen. Kinderdag wordt in veel landen op 20 november gehouden omdat de VN op die dag in 1989 het Verdrag inzake de rechten van het kind aannamen. In dit verdrag, dat is ondertekend door 193 landen, wordt onder meer het belang van goed onderwijs, goede gezondheidszorg en bescherming tegen uitbuiting, verwaarlozing en kinderarbeid onderstreept.

- advertentie -

Kinderwetje

Voor kinderen in Nederland was het jaar 1874 belangrijk. Toen werd namelijk het zogenaamde Kinderwetje van Van Houten aangenomen. Vanaf dat moment was het verboden om kinderen jonger dan twaalf in dienst te hebben of te nemen. Het was de eerste sociale wet in Nederland.

Tot die tijd was het in Nederland heel gangbaar dat jonge kinderen werkten in onder meer fabrieken. De politicus Samuel van Houten maakte daar met zijn wetje een einde aan.

Pagina uit de Codex Lerma
In december worden in Den Haag, Utrecht en Amsterdam concerten gegeven rondom…
Foto van een 'limesreis' van enige rijd geleden
De Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM) heeft een wedstrijd georganiseerd om aandacht te…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: