Google zet Dode Zee-rollen online

Pagina uit Jesaja

Internetbedrijf Google heeft de eerste Dode Zee-rollen gedigitaliseerd en online toegankelijk gemaakt. De manuscripten zijn in detail te bekijken op de website van het Israël Museum in Jeruzalem.

Google maakte vorig jaar bekend de Israëlische Autoriteit voor Antiquiteiten (IAA) te gaan helpen bij het online zetten van de ongeveer tweeduizend jaar oude Dode Zee-rollen.

De eerste Dode Zee-rollen werden in 1947 bij toeval ontdekt door de Bedoeïne-herder

- advertentie -Mohammed ed-Dib die bij Qumran op zoek was naar een verdwaald schaap. De teksten zijn geschreven in het Hebreeuws, Aramees en Grieks en dateren uit de periode van ongeveer 250 voor Christus tot ongeveer 50 na Christus. Ze zijn van groot belang voor de kennis over het ontstaan van de tekst van het Oude Testament.

Het digitalisatieproject moet ervoor zorgen dat de Dode Zee-rollen voortaan voor iedereen op elk moment toegankelijk zijn.

Op de website van het Israel Museum zijn zowel de oospronkelijke teksten als de Engelse vertaling te lezen. Momenteel zijn er vijf rollen gedigitaliseerd. Onder meer de rol Jesaja is nu online in te zien. Verder zijn de Tempelrol, de Oorlogsrol, de Gemeenschapsregel en de Bespreking van Habakuk online toegankelijk gemaakt.

Harry Muskee - Still YouTubeDe Drentse muzikant Harry Muskee…
Villabouw in de noordelijke provincies van het Romeinse rijkArcheoloog…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: