De Gorgonen, drie monsterlijke vrouwen

Medusa, Stheno en Euryale

Medusa, Stheno en Euryale, drie dochters van de zeegod Phorcys en het zeemonster Ceto. Deze zijn op hun beurt weer kinderen van Pontus en Gaea.

Image

Medusa, een van de Gorgonen – Caravaggio, 1595-1596

De Gorgonen zijn monsterlijke vrouwen met vleugels van goud en grote ijzingwekkende slagtanden. Hun hoofden zijn bedekt met schubben en levende, giftige slangen. Iedereen die de Gorgonen in de ogen kijkt versteend ter plekke.

Van de drie zusters is Medusa de enige sterfelijke Gorgo. Terwijl ze ligt te slapen wordt zij vermoord door de held Perseus, zoon van Zeus en Danaë. Op zijn hoede voor de blik van de Gorgonen bekijkt Perseus in de weerspiegeling van zijn schild welk monster Medusa is en hakt haar hoofd af.

Uit het bloed dat uit het lichaam spuit ontstaat het gevleugelde paard Pegasus. Hij stopt het hoofd van Medusa, dat nog steeds in staat is mensen te verstenen, in zijn tas en slaat op de vlucht. Uiteindelijk schenkt Perseus het hoofd aan Athene die het plaatst op haar kuras of haar aegis.

- advertentie -
Pontus en zijn dochter Ceto
Pontus en zijn dochter Ceto De personificatie van de…
Afbeelding van Briareus die een mens aanvalt
Eén van de drie honderdarmige reuzen uit de Griekse mythologie. Deze drie…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: